Kiderült, mennyi erdei fülesbagoly telel a dél-alföldi városokban

Idén a szokásosnál kevesebb erdei fülesbagoly választotta telelőhelyül a dél-alföldi településeket. Vajon mi lehet az oka?

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. február 17.

Idén a szokásosnál kevesebb erdei fülesbagoly választotta telelőhelyül a dél-alföldi településeket. Vajon mi lehet az oka?

A január utolsó napjaiban zajlott az erdei fülesbaglyok országos szinkronszámlálása, amelynek során a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő, dél-alföldi városokban nappalozó baglyokat is számba vették. Mint írják a közleményben, Dévaványán 72, Szeghalmon 18, Gyomaendrődön 41 erdei fülesbaglyot regisztráltak. Réti fülesbaglyot ezúttal nem találtak köztük.

A szabadkígyósi kastély parkjában a korábbi években 30-40-es egyedszámban teleltek erdei fülesbaglyok, ezen a télen viszont egyet sem észleltek. A kastélypark fenyőfáin ugyanis új kártevők jelentek meg, s emiatt nagyon sok példány ki is száradt. A Gyulai vár-tó körüli fűzfákon mintegy 30-50 példány telel.

Biharugrán, Körösnagyharsányban, Méhkeréken, Okányban, Sarkadon és Vésztőn is (településenként) 20-60 közötti létszámban vannak jelen.

Ez a szám alacsonyabb, mint a korábbi években. Ennek oka itt is és a Dél-Alföld többi térségében is az, hogy nagyon kevés a táplálékul szolgáló rágcsáló.

Szentesen is csökkent a telelőállomány a korábbi évekhez képest. A belvárosban 50-70 példány tartózkodik egy viszonylag nyugodt területen, elsősorban örökzöld fákon pihennek.

Cikkajánló