Kiemelt beruházássá nyilvánították a Téry Ödön Turistaház-fejlesztéseket

A Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében megvalósuló fejlesztéseket.

Szerző:
MTI
TM
Fotó:
Gulyás Attila
2015. június 11.

A Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében megvalósuló fejlesztéseket.

A Magyar Közlöny keddi számában közzétett kormányrendelet szerint a beruházásokkal összefüggőnek kell tekinteni mindazokat a közigazgatási hatósági eljárásokat, amelyek a beruházások megvalósításához és használatbavételéhez szükségesek.

 

A rendeletben felsorolt beruházásokkal összefüggésben nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni. Nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

 

Emellett az ügyfélnek az eljárás megindítása előtt benyújtott kérelmére az ügyben eljáró hatóság határozatának meghozataláig felhasználható előzetes szakhatósági állásfoglalást ad ki azzal a feltétellel, hogy a közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

A rendelet vonatkozik a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében megvalósuló beruházásokra: a Rodostó turistaház felújítására Badacsonytördemicen, a Gaja-völgyi turistaházak felújítására Balinkán, a Hidegkúti kulcsosház felújítására Gyöngyöspatán és a Lajos-forrási menedékház felújítására Szentendrén, illetve a Galyatetői síház felújítására Mátraszentimrén.

 

 

A 2014 tavaszán átadott Pénzásási turistaház

 

Ugyancsak a keddi Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat is, amely szerint a Kormány továbbra is egyetért azzal (megerősíti korábbi döntését; 1220/2014 (IV. 8. Korm.-hat.), hogy a Téry Ödön-program keretében felújítandó ingatlanokra egységes vagyonkezelési rendszert alakítsanak ki, amelyben az érintett ingatlanok felújítás céljából a Nemzeti Sportközpontok vagyonkezelésébe, majd a felújítást követően - a vonatkozó jogszabályi feltételek teljesülése esetén - a Magyar Természetjáró Szövetség hasznosításába kerülnek.

 

 
A Mátra egyik első megújult turistaháza, a Szalajkaház
 

A Kormány 2013. decemberében döntött a program elindításáról (1904/2013. (XII. 5. Korm.-hat.), majd 2014. áprilisában (1220/2014. (IV. 8.) márciusában határozott a fejlesztések részleteiről. A következő években 30 turistaház és kulcsosház/menedékház újulhat meg. Ennek első üteme a kormárnyhatározatban szereplő ingatlanok. Az a cél, hogy 50 ezer lépésenként, vagyis 30 kilométerenként találjanak a kirándulók olyan létesítményeket, amelyekben olcsón, jó színvonalú szálláshoz jutnak - írja a program honlapja. Hozzátéve: 2014-ben összesen 750 millió, 2015-ben pedig 1,25 milliárd forintot fordít a programra a Kormány.

 

Ez év tavaszára megújult az Országos Kékkör (OKK) útvonalának több mint 2500 kilométeres szakasza. A Budapest környéki hegyekben felmérték a hegyi kerékpárutakat is, az állami erdőgazdaságokkal együttműködve felújították többek között a Som-hegyi, a Fekete-hegyi, a Kő-hegyi, a Pénzásási turistaházat, valamint a Király-kúti kőház modernizálása is megtörtént.

Kapcsolódó cikkeink:
Még több hír a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programról

 

Cikkajánló