Kígyóbőr a fészekrablók ellen

A madarak a környezetükben fellelhető anyagok széles skáláját építik be fészkeikbe. A tollak, növényi szálak, gallyak, mohadarabkák, állati szőrök mellett egyesek a levedlett kígyóbőrt is felhasználják. Nem is véletlenül.

Szerző:
Joó Annamária
Somogyvári D. György
2020. augusztus 27.

A madarak a környezetükben fellelhető anyagok széles skáláját építik be fészkeikbe. A tollak, növényi szálak, gallyak, mohadarabkák, állati szőrök mellett egyesek a levedlett kígyóbőrt is felhasználják. Nem is véletlenül.

A madarak mindenféle elérhető anyagot felhasználnak fészeképítésre. Remek érzékük van a környezetükben fellelhető anyagok adaptálásához. Ornitológusok észrevették, hogy néhány madár a fészkébe építi a kígyók által levedlett bőrt is. Ez a kissé meglepő szokásuk felkeltette az érdeklődésüket, s ennek kapcsán felmerült a magától értődő kérdés:

Vajon a kígyóbőr csak egy másik, kézre eső és könnyen felhasználható anyag a fészek bélelésére, avagy a céljuk az vele, hogy elriasszák a fészekrabló állatokat?

Az Arkansasi Állami Egyetem ornitológiai tanszéke egy tanulmány keretében bebizonyította, hogy némely madárfajta határozottan zsákmányszerző állatok elijesztésére béleli ki fészkét, avagy függeszt kígyóbőrt a fészek bejárata mellé.

Az indiáncinege (Baeolophus bicolor) és a kék magtörő (Passerina caerulea) két madárfajta, melyek előszeretettel használnak levedlett kígyóbőrt a fészkeik építésekor, mialatt a nagy rozsdafarktirannusz (Myiarchus crinitus) a kígyóbőrt a fészek számára elfoglalt üreg bejárata elé függeszti, de olykor a teljes, megtekeredett hüllőburkot még a fészkébe is elhelyezi. Ez utóbbi az üregben marad a keltetés és fiókanevelés egész időtartamára.

A kísérlet arra a kérdésre is válaszolt, hogy például a nagy rozsdafarktirannusz tojásait főleg a patkánysikló és a repülő mókus tizedeli – az utóbbi a tojásokra specializálta magát, míg az előbbi egyaránt zsákmányul ejti a fészek madárállományát és a tojásokat is, sőt, ha már kézre esik, akkor elkapja a vetélytárs repülő mókust is.

A kutatók azt is felismerték, hogy a repülő mókus és a rozsdafarktirannusz ugyanazon a földrajzi régiókban honosak, egymással versengenek az utódlásuk szempontjából fontos üregekért, és már ezen a vonalon is konfliktus alakulhat ki közöttük. A repülő mókus mindent megtesz, hogy biztonságban legyen a patkánysiklótól, ezért a tudósok arra következtetnek, hogy a rozsdafarktirannusz fészke körül elhelyezett kígyóbőr elriasztja őt a madár tojásaitól.

Az egyetemen végzett kísérlet bebizonyított minden előző feltevést. 60 mesterséges fészekbe fürjtojásokat raktak. Ezek közül 40 dobozban levedlett kígyóbőrt helyeztek el, a maradék 20 fészekben nem volt semmiféle hüllőre utaló anyag. Az eredmény az lett, hogy az utóbbi fészkek 20%-át kirabolták a repülő mókusok, míg a kígyóbőrrel bélelt fészkekhez egyáltalán nem nyúltak. A tanulmány tehát bebizonyította, hogy egyes madárfajok tudatosan használják a levedlett kígyóbőrt a fészekrabló állatok elriasztására.

Forrás: birds.com


Cikkajánló