Teremtsd meg saját „természetvédelmi területedet”!

A home office és az elhúzódó karanténidőszak zárt világa sokunkban felébresztette a vágyat a természet után. Fel a fejjel: nincs minden veszve! Ha van egy kis kertsarkod, vagy csupán egy balkonod, csekély munka árán megteremtheted a magad madárcsicsergős mikrokozmoszát.

Szerző:
Joó Annamária
Somogyvári D. György
Fotó:
Adobe Stock
2020. július 10.

A home office és az elhúzódó karanténidőszak zárt világa sokunkban felébresztette a vágyat a természet után. Fel a fejjel: nincs minden veszve! Ha van egy kis kertsarkod, vagy csupán egy balkonod, csekély munka árán megteremtheted a magad madárcsicsergős mikrokozmoszát.

Bármekkora méretű szabad terület vagy felület alkalmas lehet arra, hogy a természet egy darabját az otthonodba hozd. Elég egy kertsarok, egy lombos fa a házad előtt, de megteszi a balkonra, erkélyre kitett virágosládákba nevelt bármiféle zöldnövényzet is.

A BirdLife magazin által ajánlott összeállítás szerint a világszerte szaporodó „minikertek” hihetetlen mértékben segíthetik a kisebb testű madarak esélyeit a fajfenntartás terén. Arra kér, ne sajnáld a fáradságot, s ha rendelkezel hellyel és némi szabadidővel, gondoskodj ezekről a szeretnivaló kis lényekről. Örömöd fog lelni bennük, s ha van egy kis szerencséd, nem csupán az országunkon átvonuló énekesmadárkák pihennek meg nálad, és vesznek magukhoz táplálékot az út folytatásához, de az itthon telelő fajok is menetrendszerűen felkeresik majd a számukra teremtett élelemforrást vagy költőhelyet.

Gondolj arra, hogy létrehozol egy saját természetvédelmi területet, amelynek te vagy a gondnoka és vadőre is egyben! Képzeld el, ha mindenki hasonló módon cselekedne a városokban, mennyivel boldogabb lenne az énekesmadarak élete! Ne feledd: ha cselekszel, ők jönnek!

Íme, néhány jó tanács, hogy tevékenységed minél sikeresebb legyen

Barkácsolj össze, vagy helyezz el készen vásárolt, mesterséges madárodút egy arra alkalmas helyen, ahol nem férhet hozzá macska vagy más ragadozó, s ahol aránylag védett lesz a hideg szelektől. Lehetőleg természetes faanyagból készüljön, és soha ne fesd vagy pácold be a belső falakat! Kívül legyen világos színű, hogy visszaverje a hősugarakat, ne legyen közvetlenül kitéve a napfénynek, és rendelkezzen esővédő tetővel. A következő olvasmányok itt, itt és itt segítenek a további részletekben.

Ha kertről van szó, egy kijelölt helyen kertészkedj a madarak részére! Minél többfajta virágot ültetsz, annál gazdagabb lesz a terület rovarvilága, s ennek megfelelően több madár látogatja. Ragaszkodj az őshonos növényekhez, ne segítsd elő az inváziós fajok elterjedését! Felejtsd el a fűnyíró használatát a kert ezen részében, hagyd megnőni a füvet természetes magasságáig, és szórj szét kevert vadvirágmagokat benne. Az eredmény vonzani fogja a bogarakat, azok pedig a madarakat.

A verebek például előszeretettel forgatják át a lehullott faleveleket, melyek alatt a nap elől megbúvó bogarak után kutatnak. Sose használj rovarirtót ebben a sarokban! Amennyiben van elég „könyöktér”, gondolj a jövőre, vagyis ültess fát vagy bokrot, de olykor megteszi egy méretes edényben növesztett kúszónövény is, mely felfut a balkonra vagy a házfalra. Ez utóbbi közvetlen védelmet nyújthat a madaraknak, netán fészkelőhellyé is válhat, avagy gyümölcs, bogyó is teremhet rajtuk. Egy jó tanács: amikor „trimmelni” kell a füvet, a bokrot, figyelj az időközben lerakott fészkekre!

Létesíts kis méretű kerti tavat! Ez az egyik legjobb dolog, amit tehetsz kerted állatvilágáért! Amennyiben erre nincs lehetőség, megfelel az egyszerű madárfürdő is, valamiféle macskabiztos helyen. Csupán néhány centiméter legyen a fürdetőtálca mélysége, és laposak az oldalai. A vizet naponta kell cserélni, s egyszer egy héten erős kefével kitisztítani az edény alját.

Az etetésről: a helyes táplálkozás éppen olyan fontos a madarak számára, mint nekünk. Soha ne adjunk kenyeret vagy kenyérmorzsát énekesmadaraknak! Gyorsan megtölti a gyomrukat, jóllakottság érzetét kelti bennük, de nem szolgál megfelelő tápértékkel. Ez a fajta eleség ugyanis akár napokig, hetekig ott maradhat az etetőben, és ha erjedésnek indul, gyomor- és bélgyulladást okozhat a tollas jószágoknál, amitől idővel elpusztulhatnak. A legtöbb energiára a hosszú telet követő tavasz és a fiókák táplálása idején van igényük. Madáretetésről még több hasznos információt itt és itt olvashatsz.

A legegyszerűbb, amit adhatunk nekik, az valamiféle magkeverék, feldarabolt gyümölcs, napraforgómag, kásához készült zabőrlemény, de jól szolgál egy faágra húzott, félbevágott alma is. Újabban lehet kapni ablaküvegre ragasztható (s egy mozdulattal eltávolítható) minietetőket is, mely által a lehető legközelebbről gyönyörködhetünk az apróbb madarak mulatságos attrakcióiban, egyéni karaktereiben!

Tartsd tisztán a kertet a műanyaghulladékoktól! Főleg az apróra szabdalt darabok jelentenek veszélyt, melyeket a madarak tápláléknak vélnek és lenyelnek. Könnyen okozhatják a pusztulásukat. A fészekbe épített műanyag vagy fémszemét megölheti a csupasz fiókákat.

Végül az ablakok: amennyiben a madárkertre néznek, függessz valamit az üvegtábla elé, vagy mögé, vagy ragassz rá egy-két boltokban kapható madármatricát, amely jelzi a madaraknak, hogy van ott valami, és nem repülnek fejjel az üvegnek.

További tippek balkontulajdonosoknak

  • Néhány levendulatővel (Lavandula angustifolia) gazdagított, a szokásosnál sűrűbben ültetett virágládák mágnesként vonzzák magukhoz az emberre ártalmatlan, apró bogarakat, s ezt gyorsan felfedezik a kistestű, védelemre szoruló énekesmadarak.
  • Szerezd be a fentebb említett, ablakra ragasztható-tapasztahtó madáretető(ke)t!
  • Szerelj a korlát külső oldalára egy közepes csészealjméretű madáritatót/fürdőt!

Ide kattintva még több klassz ötletet olvashatsz arról, hogyan hozhatod az otthonodba a természetet.

Bátorítsd a szomszéd balkontulajdonosokat, hogy hozzád hasonlóan, ők is tegyenek valamit a fogyófélben lévő énekesmadarakért. Ne feledd a jelszót: Cselekedj, ők jönnek!

Forrás: springalive.net

Cikkajánló