Kihagyhatatlan dombérozás Göcsejben

Dombérozni annyit jelent, mint bebarangolni a göcseji dombokat és felfedezni a táj természeti, kulturális és gasztronómiai értékeit. 2021. július 9-18 között erre egy helyi "tájfesztivál" nyújt kiváló lehetőséget.

Szöveg és fotó:
2021. július 9.

Dombérozni annyit jelent, mint bebarangolni a göcseji dombokat és felfedezni a táj természeti, kulturális és gasztronómiai értékeit. 2021. július 9-18 között erre egy helyi "tájfesztivál" nyújt kiváló lehetőséget.

Maga a Göcsej szó a dimbes-dombos, terméketlen vidék jelentésű szóból eredeteztethető. A Göcsej az ország egyik legjellegzetesebb aprófalvas vidéke, ahol - hasonlóan az Őrséghez – a dombok tetején találjuk a pár házból álló falurészeket, az ún. szegeket, s több ilyen szeg alkot egy települést. Amellett, hogy az agyagos vidéken a vizenyős völgytalpak nem igazán kedveztek a letelepedésnek, a szerek egykoron védelmi funkciót is elláttak, hiszen az Árpád-korban ez is határőr-vidék volt, akárcsak az Őrség.

A talán kevésbé ismert Göcsej népi hagyományainak megismerésére kiváló alkalom, ha például egy kerékpártúrát összekötünk a Göcseji Dombérozó fesztivál meglátogatásával. De a Művészetek Völgyéhez hasonló, cserébe jóval kevésbé ismert fesztivál meglátogatása egy balatoni nyaralás kiváló kísérőprogramja is lehet.

Így csináld!

A barangolás, a gasztronómia és a hagyományőrzés jegyében megszervezett fesztivál 32 település 50 helyszínét érinti, mintegy 100 programmal. Az alapvetően helyi értékeket és alkotókat középpontba állító kulturális és gasztronómiai programok mellett sok túrával várják a szervezők az érdeklődőket: ingyenes családi kalandtúrával, valamint a Göcsej természeti és kulturális értékeinek megismertetése céljával szervezett falukörnyéki túrákkal.

Mielőtt azonban bevetnéd magad a szegek birodalmába, mindenképpen érdemes meglátogatni a Göcseji Falumúzeumot, az ország első szabadtéri múzeumát Zalaegerszegen, amely 1968 óta mutatja be a dimbes-dombos, girbe-gurba göcseji táj népi építészeti és néprajzi emlékeit.

A meglepően nagy skanzen egy elképzelt, egyutcás göcseji falut mutat be, amelynek mintegy negyven különböző építményének (a lakóházaktól a fatemplomon át szőlőhegyi pincékig és útszéli keresztekig) többségét a Göcsej kis falvaiból hozták át ide (kivéve a vízimalmot, amely a Zala itteni holtága mellett állt). A helyszínt még különösebbé teszi, hogy ugyanazon telken találjuk a Magyar Olajipari Múzeum szabadtéri kiállítását is, amely az országos szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) műszaki emlékeit dolgozza fel és mutatja be.

A hagyomány és a modernizmus ilyen találkozása mindenképpen egyedi! A Göcsejbe való megérkezésnek szintén kiváló módja, ha a Bazita mellett álló TV toronyba is felkapaszkodunk (a toronyba szerény belépő ellenében tavasztól őszig lehet felmenni, sőt, kávézót is találunk a tetején). És ha meleg lenne, akár csobbanhatunk is a Göcsej központjában található Kustánszegi-tóban!

A dimbes-dombos táj és az eldugott, sajátos hangulatú települések ideális gyalogos, de legfőképpen kerékpáros túrahelyszínné teszik a Göcsejt. Annál rosszabb pedig sose történjen, hogy a barangolásra a tájért és annak értékeiért rajongó helyiek vezetésével kerül sor...

Bővebb információ a Göcseji Dombérozó honlapján, valamint az online programfüzetben található. A Göcsej iránt érdeklődők az egyes programok látogatása között még egy játékban is részt vehetnek.

Cikkajánló