Kihagyhatatlan túracélpontok tavasszal – Hétvégi programajánló

Ezen a márciusi hétvégén is izgalmas és látványos erdei helyszínek várnak a természet szerelmeseire. A legjobbak közül szemezgettünk.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. március 10.

Ezen a márciusi hétvégén is izgalmas és látványos erdei helyszínek várnak a természet szerelmeseire. A legjobbak közül szemezgettünk.

Tavaszi virágmező az ásotthalmi lápréten, szentgáli tűzköves kirándulás, túra Drégely várához, kellemes séta a vadregényes Telekes-völgyben, vagy egy kiruccanás a bakonyi farkasok nyomába is jó választás lehet a hétvégén, ha a természetben töltenél pár órát.

1. Egyhajúvirág-túra a „Csodaréten”

A tavasziasra fordult időjárás előcsalogatta a föld alól korán nyíló, gyönyörű vadvirágot, az egyhajúvirágot, amelynek legjelentősebb állományát az ásotthalmi Csodaréten csodálhatjuk meg egy szakvezetéses túra keretében. A törékeny, rózsaszínes-ibolyás színű növény hazánkban fokozottan védett faj, ezért vigyázzunk rá, s csak a fotóját vigyük magunkkal!

Mikor?

2020. március 14. 10.30

Hol?

Ásotthalom szélén, a Gárgyán-erdő mellett található „Ásotthalom erdei pihenő” nevű buszmegállóban

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


2. Szentgáli tűzköves kirándulás

A Tűzköves-hegy bányaudvarába kukkantanak be a túrázók, a hegytető szálerdejében a mészkőfejtő gödrök között egy jura időszaki kőzeteket rejtő kőbányában sétálnak, majd a pengeéles tűzkőtörmelékkel borított út a több évezredes, ősi kovabányászat fejtőgödreihez is elvezet. Az utolsó szakaszon pompás kilátás nyílik a Bakony hegyeire. Könnyű túra, hossza mintegy 6 km, időtartama kb. 6 óra.

Mikor?

2020. március 14. 9.00 – 15.00

Hol?

Balaton-felvidék, Bakony, találkozóhely: Szentgál, római katolikus Kisboldogasszony-templom

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


3. Fel Drégely várába!

A csillagtúra célja a Börzsöny gyönyörű csúcsának, Drégely várának az elérése. Aki március 14-én 11 és 14 óra között felmegy a várba az élményen túl kitűzőben és oklevélben részesül. Javasolt útvonalak: Drégelypalánk-Drégely vára, Nagyoroszi-Drégely vára, Diósjenő-Kámor-Pénzásás-Drégelyvár, Diósjenő-Kámorvölgy-Pénzásás-Drégely vára.

Mikor?

2020. március 14. 11.00 – 14.00

Hol?

Drégelypalánk, Drégely vára

Bővebb információ ide kattintva.


4. A vadregényes Telekes-völgy

A kevésbé ismert, helyenként szurdokszerű Telekes-völgyben március közepén szép számmal virítanak a tavasz hírnökei, a hóvirágok és a csillagvirágok. Az érdeklődők természetvédelmi szakember vezetésével a szűk völgyszorosban, a Telekes-patak medrét kerülgetve jutnak el az Ördög-gátig. A szurdokvölgy szikláin mohák és páfrányok teszik vadregényessé a látványt. A túra hossza 7 kilométer, időtartama kb. 3 óra.

Mikor?

2020. március 14. 10.00 – 13.00

Hol?

Aggteleki Nemzeti Park, Telekes-völgy, találkozóhely: Éger-völgye Ifjúsági Tábor előtti parkoló

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


5. Bakonyi farkasok nyomában

A szakvezetéses geotúra Puláról indul, és a bakonyi farkasok nyomában a Kab-hegy vulkánjának peremén vezet. Olykor vad sziklákkal övezett völgyekben járunk, máskor csordogáló patakok, apró tavacskák és három kisebb barlang is utunkba kerül. Változatos földtani értékek, gazdag élővilág és a kultúrtörténet izgalmas történetei várnak ránk. A túra hossza 12 km, időtartama 5 óra.

Mikor?

2020. március 15. 10.00 – 15.00

Hol?

Pula, találkozóhely: templom

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


6. Éjszakai kalandtúrára hív a Budakeszi Vadaspark

Az éjszakai szakvezetés során a látogatók szakvezető kíséretében bepillantást nyerhetnek a Budakeszi Vadaspark záróra utáni életébe. Bárki részt vehet az éjszakai túrákon, aki nem fél a sötétben, és szereti a kalandokat. A hátizsákban feltétlenül legyen valamilyen világító eszköz (elem-, vagy fejlámpa), de a forró teával töltött termosz, meleg öltözet és a bátor hozzáállás se maradjon otthon! A program kb. 2,5 - 3 órás, alkalmanként kettő, maximum 50 fős csoport indul.

Mikor?

2020. március 13., 20., 27., április 3., 10., 17., 24., május 1., 8.

Hol?

Budakeszi Vadaspark

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

Cikkajánló