Kik azok a lotyósneffek?

Ezzel a különleges népi elnevezéssel egy hosszú lábú partimadarat illettek régen, amely jellegzetes „lütyő-lityő-lütyő” hangja után kapta ezt a fura nevet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. április 26.

Ezzel a különleges népi elnevezéssel egy hosszú lábú partimadarat illettek régen, amely jellegzetes „lütyő-lityő-lütyő” hangja után kapta ezt a fura nevet.

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületének mocsaras, tocsogós gyepein is lassan véget ér a vonulási időszak, de ezekben a napokban is több száz nagy goda tartózkodik még itt- írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ( KMNPI) honlapja.

A nagy godák a címben is szereplő lotyósneffek, amelyeknek nagy része csak a tavaszi vonulás közben áll meg pihenni és táplálkozni, s nemsokára továbbindul észak felé, de sokan közülük ezt a területet választják költőhelyül.

„A nagy godák tavaszi vonulása március elején kezdődött, s még most, április utolsó harmadában is tart. Ezen időszak alatt voltak olyan napok, amikor egyszerre félezer nagy goda tartózkodott a Csanádi puszták három területrészén: Montág-pusztán, Kopáncs-pusztán és a Királyhegyesi-pusztán. Jellegzetes hangjukat már messziről meghallhatják az arra járók” – írja a KMNPI honlapja.

A nagy godák hangját az alábbi felvételen is meg tudjátok hallgatni.

A Csanádi pusztákon minden évben több tucatnyi nagy godapár költ, elsősorban a Nagy-Zsombékon, illetve a szikerek mentén. Mivel most az élőhely kiváló állapotban van, így várhatóan a költőpárok száma is magas lesz.

A nagy goda fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Cikkajánló