Kikelt Arnold és Judit fiókája a sasfészekben

Március 10-én végre kibújt a tojásból a rétisasfióka a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bekamerázott fészkében. Folytatódhat a „rétisasmozizás”. 

Szerző:
dunaipoly.hu/TM
Fotó:
dunaipoly.hu
MME / Orbán Zoltán
2018. március 12.

Március 10-én végre kibújt a tojásból a rétisasfióka a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bekamerázott fészkében. Folytatódhat a „rétisasmozizás”. 

 

A madaraknak január végén lett meg az első tojása, majd februárban már három tojáson kotlottak. Végül csak egy maradt, a fióka március 10-én reggel kelt ki, és az első etetéseken már túl is van. Ha elég kitartó vagy, te is elkaphatod a pillanatot, amikor kis időre előbukkan a fióka.

 

 

A rétisas (Haliaeetus albicilla) egy életre választ párt magának, a párok a költő- és táplálkozóterületüket (revír) tartják. A fészküket már ősz végétől tatarozzák, a költést olykor már decemberben elkezdik, a fiókák pedig hosszú fejlődés után nyáron hagyják el a fészket. A fiatalok évekig, a párválasztásig kóborolnak. A rétisas fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

 

 

Remélhetőleg, az itt felcseperedő fióka végül egészségesen kirepül. Mindenesetre lehet neki nagyon drukkolni. Egyébként a webkamera élő felvételeit nagy élmény nézni, főleg, ha elcsíped az etetést vagy az előbukkanó fehér tollpihés fiókát. Vigyázat a látvány függőséget okoz! Legalábbis minket rendesen „beszippantott” a rétisasok családi mozija.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Három tojás a rétisascsaládban

Családi ebéd a sasfészekben

Óriásira nőtt a rétisasfióka
 

Cikkajánló