Kilátópontok, ahonnan jól látszódik a tűzijáték

Szeretnéd az augusztusi 20-i tűzijátékot tömegmentes, ám mégis remek rálátást nyújtó helyszínről nézni? Mutatjuk, hova érdemes ellátogatnod a budai hegyekbe, ha jó helyről szeretnél tűzijátékot csodálni.

Szerző:
Gulyás Attila/TM
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2023. augusztus 20.

Szeretnéd az augusztusi 20-i tűzijátékot tömegmentes, ám mégis remek rálátást nyújtó helyszínről nézni? Mutatjuk, hova érdemes ellátogatnod a budai hegyekbe, ha jó helyről szeretnél tűzijátékot csodálni.

A helybéliek kedvence: Árpád-kilátó

A legközelebbi utcáktól alig egy percre álló kilátó várhatóan idén is a környékbeliek egyik legnépszerűbb célpontja lesz. Viszonylag kis mérete gátat szab a befogadóképességének, ezért aki itt szeretne nézelődni, érdemes korán megérkeznie. Korlátozott mértékben, a kilátó alatti keskeny tisztásról is látható lesz a fények nagy része.

Megközelítés: turistaúton a 11-es busz Nagybányai úti végállomásától északra haladó zöld sáv jelzésen, 600 m erdei sétával. Lefelé, kevésbé természetközeli, viszont a felső ötven métert leszámítva közvilágítással ellátott út a Verecke utca, majd folytatása, az Verecke-lépcső (szintén utca), ami nyolcszáz méter után a 11-es és a 29-es buszok azonos nevű megállóiba érkezik.

A legnépszerűbb: Normafa

A városközponttól megnyugtató távolságban, de továbbra is kiváló közlekedési adottságokkal vár a budai hegyvidék népszerű kirándulóhelye. Bár a panorámás domboldal már közel hat kilométerre van a Dunától, zsúfoltságra itt kevésbé kell számítani, a tágas mezőn sokan elférnek, de várhatóan sokan is fognak jönni.

Megközelítés: a Széll Kálmán térről induló 21-es buszokkal, amelyek normafai megállójától (az elmúlt években már nem végállomás!) csak néhány lépés a kilátás. A buszok este tíz percenként indulnak fel és le, az utolsó járat 23:13-kor

Különleges találkozás: Gyermekvasút, vasúti kilátóhely

Az előbbieknél kissé nehezebb, babakocsival például már kevésbé járható terep, egyedi kilátással. Ideális a közelben élőknek, hiszen a legközelebbi utcától (Széher út) tíz perc alatt elérhető, és a fölötte álló Kis-Hárs-hegyi kilátóval ellentétben itt jó eséllyel mindenki elfér majd. Az ide érkező kirándulók ráadásul autentikus társaságot is kapnak: a Gyermekvasút tűzijátéknéző járata is ide érkezik (Erre már napokkal korábban elkelt minden jegy). A szerelvény szerencsére nem elég magas ahhoz, hogy el tudja takarni a pálya fölötti részből feltáruló kilátást, viszont az éjszakában zakatoló, majd megálló vonat látványa minden bizonnyal elnyeri majd a gyerkőcök tetszését.

Megközelítés: a 129-es busz Széher út megállójától nyolcszáz méter séta, amelynek fele a belterületi Széher úton halad (az út végén kis parkoló is található), második fele pedig meredek ösvényen, majd az utolsó száz méter a sínek mellett. Vigyázat, a vonat már a tűzijáték előtt fél órával áthalad a kilátóhelyen, és a közeli Szépjuhászné állomáson tett forduló után érkezik meg ismét. A sínek közelében fokozott óvatossággal mozogjunk. Visszaindulások a város felé: 21.25-től húszpercenként, a következő két órában.

Hármashatár-hegy, Guckler Károly-kilátó

Budapest második legmagasabb hegycsúcsán áll a főváros egykori neves erdőmesteréről elnevezett, modern formájú kilátó, ahonnan egyedi perspektívából láthatjuk az egymás mögött sorakozó Duna-hidakat. A kilátó várhatóan népszerű tűzijátéknéző hely lesz, de annak sem kell csalódni, aki nem fér fel: a hegytető több közeli pontjáról is csodálhatja a panorámát.

Megközelítés: a Hármashatár-hegy személyautóval is elérhető, a parkoló szinte a kilátó tövében van. Autóbusszal, legközelebb 137-es busz Hedvig utcai megállójából, meredek erdei ösvényen át érhető el, lefelé viszont már egyszerűbbnek ígérkezik a hegyre vezető burkolt út, amely bő két kilométeres sétával a 65-ös busz Fenyőgyöngye megállójába vezet. Indulások lefelé innen: 21.22-tól kb. háromnegyed óránként 23.35-ig.

Titkos tipp: Nagy-Kevély

Túrázók kedvenc helye lehet a Pilis egyik legdélebbi, 534 méteres csúcsa. Nemcsak a magasság, de a tűzijátéktól mért távolság is itt a legnagyobb: eléri a 12 kilométert. Cserébe viszont egy olyan egyedi, és zavartalan helyről nézhetjük az alkonyt, majd a tűzijáték fényeit, ahova tűzijáték nélkül is különleges élmény ellátogatni, akár egész napos túra keretében is.

Megközelítés: a Volánbusz 840-es járatával, a pilisborosjenői autóbusz-fordulótól még közel három kilométer erdei séta, 300 m szintemelkedéssel. Sokkal közelebb autóval sem juthatunk, a parkoló bő száz méterrel a forduló fölött található. Autóbusz-indulások Budapest-Árpád-hídtól: 18.30 (kényelmes tempóhoz), 19.10 (sportosabbaknak). Pilisborosjenőról Budapestre 22.10-kor.

Így készülj, ha a hegyekből nézed a tűzijátékot

A Pilisi Parkerdő Zrt. összeszedte, mire figyelj oda, ha hegyekbe mész tűzijátékot nézni:

• Olyan öltözetben és stabil, nem csúszós lábbeliben menj, amit a környezet, az erdei körülmények megkívánnak.
• Az esti erdőjárásra vigyél magaddal elemlámpát és feltöltött mobiltelefont is, hogy probléma esetén segítséget tudj hívni.
• Csak olyan helyre menj, amit jól ismersz. Számíts arra, hogy az odafelé világosban megtett úton visszafelé sötétben kell majd hazatalálnod!
• Mindig legyél tekintettel embertársaidra, ne tülekedj és lökdösődj a kilátókban és a hegyoldalakon!
• Ne készíts szelfit kilátó/hegyoldal/szakadék/stb. pereméről! A testi épség fontosabb egy fotónál.
• Ha kilátóból vagy hegytetőről szeretnéd élvezni a tűzijátékot, ne fogyassz alkoholt, mert akár egyetlen bizonytalan lépés is balesetveszélyt jelenthet az éjszakai erdőben vagy hegyoldalban.

Mozgáskorlátozottaknak: tűzijátéknézés a Sas-hegyről

Idén is lesz tűzijátéknéző program mozgássérültek, illetve kísérőik számára a budai Sas-hegyi Látogatóközpontban. Augusztus 20-án 19 órától a területet a tűzijáték ideje alatt fogyatékkal élők számára tartják fent! A Sas-hegyi kilátópont korlátozott befogadóképessége miatt előzetes bejelentkezés szükséges. Érdeklődni a tűzijátéknéző programról itt lehet. Mind a látogatóközpont, mind a kilátópont akadálymentes úton, kerekesszékkel megközelíthető.

Az ünnepi tűzijáték a hagyományokhoz híven 21 órakor kezdődik, és az idén is Európa legnagyobb tűzijátékával készülnek a szervezők. A tűzijáték programjáról itt olvashatsz bővebben.

A cikk először 2018 augusztusában jelent meg. Frissítve: 2023. augusztus 16.


Cikkajánló