Új látnivalókkal gazdagodott a Pintér-kerti Arborétum

Átadták Pécsett a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felújított székházát, Natura 2000 bemutató múzeumszobáját és az újonnan épült Pintér-kerti panorámakilátót.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2021. november 26.

Átadták Pécsett a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felújított székházát, Natura 2000 bemutató múzeumszobáját és az újonnan épült Pintér-kerti panorámakilátót.

A Pintér-kertben álló villaépület ad otthont a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) központjának. Története során az épület számos alkalommal esett át felújításon, hozzátoldáson, átépítésen, funkcióját azonban már nehézkesen töltötte be. Ezért 2020-ban a nemzetipark-igazgatóság fejlesztésekbe és modernizálásba kezdett.

Az épület külső-belső megújítása során a DDNPI munkatársai különös gonddal jártak el az egykori tettyei szőlőbirtokos villa egyetlen eredeti formában fennmaradt belső tere, a Pintér-villa építési idejéből származó dolgozószoba-enteriőr kapcsán. Azon túl, hogy a míves faburkolatok megőrizték és láthatóvá tették, a helyiségnek funkciót is adtak: alapvetően tárgyalószoba rendeltetése mellett vezetéssel csoportok is felkereshetik, és megtekinthetik a Natura 2000 tematikájú rejtett installációt is, írják a közleményben.

A fejlesztések részeként a Pintér-kertben egy új, fából készült, üveg mellvédes kilátó is épült, amely a kert vadregényesebb, nehezebben megközelíthető, legmagasabb részén az erdőbe simulva nyújt páratlan városi panorámát Pécsre.

A kert alsó és felső részének határán a védett területek uniós Natura 2000 hálózatát bemutató tájékoztató táblákat is kihelyeztek. A turisztikai fejlesztéseket a nemzetipark-igazgatóság részben az Európai Uniós társfinanszírozású KEHOP konstrukcióból, részben kormányzati forrásból valósította meg.

Cikkajánló