Kinyíltak az idei első leánykökörcsinek

Nem várták meg a márciust, az elmúlt napok tavaszias időjárásának köszönhetően már most kibújtak az első leánykökörcsinek .

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Miskolczi Tímea Panny
2022. február 14.

Nem várták meg a márciust, az elmúlt napok tavaszias időjárásának köszönhetően már most kibújtak az első leánykökörcsinek .

A kora tavasz egyik legkedvesebb virágának, a puha szőrökkel borított leánykökörcsinnek március-áprilisban lenne a virágzási ideje. Idén viszont majd egy hónappal előbb bújtak ki az első példányok több helyen is az országban. Az egyik kecses leánykökörcsint Miskolczi Tímea Panny fedezte fel a Karancs-Medves vidéken, és készített róla pár szép képet is, amit elküldött nekünk.

A leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) a száraz gyepek egyik legkorábban nyíló virága. A különleges sűrű szőrtakaró nem véletlenül borítja ezt a szép lila virágot, ugyanis a fagyos tavaszi éjszakákon ez védi meg a túlzott lehűléstől. És bár idén korán bújtak elő, talán beporzásuk sem marad el, hiszen a meleg napsütés a poszméheket is előcsalogatta.

Minden évben komoly természeti károkat okoz, hogy egyesek letépik, kiássák ezeket a szép virágokat, aminek már csak azért sincs értelme, mert a kökörcsinek így nem fognak megmaradni, hamar elhervadnak. Másrészt, ha ilyenre vetemedne valaki, jó ha tudja, hogy tilosban jár, ugyanis

a leánykökörcsin védett virág, egy példány természetvédelmi értéke 10 ezer forint, így ezek károsítása komoly büntetést vonhat maga után.

Ezek a virágok csak a természetes élőhelyükön érzik jól magukat, mi pedig örüljünk, hogy ilyen szép látványban lehet részünk kirándulásaink során, ugyanis a leánykökörcsinek száma sajnos egyre fogyatkozik a barbár természetkárosítások miatt.

Ha valaki tavasszal mégis saját kertjében szeretne kökörcsinben gyönyörködni, akkor sétáljon el egy kertészetbe, ahol olyan közép- és nyugat-európai kökörcsinfajokat árulnak, amelyek jól tűrik a kerti körülményeket, és itt akár a sötét ibolyától a fehéren és piroson át, a halvány kékig terjedő színben is beszerezhet magának.

Adat lista
Cikkajánló