Kirándulóhelyek tavaszi extrákkal

Megkértük a hazai nemzetipark-igazgatóságok szakembereit, ajánljanak nekünk olyan túrahelyszíneket és tanösvényeket, amelyek kora tavasszal különlegesebbek, mint bármely más évszakban.

Szöveg:
Fotó:
Örségi Nemzeti Park Igazgatóság (kiemelt kép)
2022. március 4.

Megkértük a hazai nemzetipark-igazgatóságok szakembereit, ajánljanak nekünk olyan túrahelyszíneket és tanösvényeket, amelyek kora tavasszal különlegesebbek, mint bármely más évszakban.

1. Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Kopasz kúpok meggyőző körpanorámával
A Nagykovácsiból induló 2 km hosszú, másfél óra alatt bejárható Nagy-szénás tanösvény állomásait végiglátogatva nemcsak egyedülálló panorámában gyönyörködhetünk, de a melegebb tavaszi napok eljövetelével már korai színes virágaink, mint például a kövér daravirág vagy a lila virágával pompázó leánykökörcsin is láthatóvá válnak.

A Jági-tótól a pilisszentiváni képkövekig
Pilisszentiván határából lehet nekivágni a 3,5 km-es, 2 óra alatt bejárható Jági tanösvénynek, követve a zöld hárslevél jelzést. A tavaszi napokon már láthatjuk az odútelepek lakóit, a csuszkákat és a cinkéket. A tanösvény részét alkotó Jági-tó élővilága is éledezik már. Figyeljük meg a téli álmukból ébredező békák és az apró vízi élőlények világát a kis tó partjáról.

Mi köze a rómaiaknak a Kőpitéhez?
A Gerecse nyugati vonulatában található, 9 km hosszú Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény 32 állomásával vezet végig bennünket az egykori Római úton, régi kőbányákon át a Kőpite tetejéig, ahonnan lélegzetelállító körpanoráma tárul a szemünk elé a Duna menti tájra. A földtörténeti korokon átívelő utazás során kora tavaszi virágaink, a hóvirág, a tavaszi hérics, az ibolyák és a nőszirmok is megfigyelhetők.

Bővebb információért kattints a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára. A tanösvények bejárásában segít az ingyenesen letölthető Duna–Ipoly mobilalkalmazás. A részletekért katt ide.

2. Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Az ország egyik legnagyobb tőzikés erdeje
A Rába-folyó és a Pinka-patak árterének élővilágát mutatják be a Dobogó-erdő tanösvény állomásai. A Dobogó-erdőben ebben az időszakban több millió tavaszi tőzike alkot szinte teljesen egybefüggő virágszőnyeget, mely gyönyörű látványt nyújt. A tanösvény hossza: 2 km.

Megközelítés: Körmend-Horvátnádalja, Malom utcáig autóval, innen kb. 500 m a tanösvény indítótáblájáig (GPS-koordináták: 46.998771, 16.565678).

Fürge cselle nyomában
A Fürge cselle tanösvényen a Kerca-patak és völgyének élővilágával ismerkedhetünk meg. A patakvölgy, rét és erdő találkozása, minden évszakban tökéletes „hátteret biztosít” egy hangulatos kiránduláshoz. A túra során hódok nyomaival is találkozhatunk. A tanösvény hossza: 3 km.

Megközelítés: Kercaszomor, a szomoróci temető parkolójától érdemes indulni (GPS-koordináták: 46.784450, 16.315789).

További információkért kattints az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára.

3. Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Több tízezer tavaszhírnök a „Csodaréten”
A Szeged közelében fekvő Ásotthalmi-láprétnek van egy nem hivatalos, de igen sokatmondó neve is, amit még az első látogatók adtak neki: „Csodarét”. És valóban az, hisz a Duna–Tisza köze egyik legértékesebb védett természeti területéről van szó, ahol az itt élő 251 növényfajból 19 védett és 3 fokozottan védett. Itt található a kora tavaszi egyhajúvirág legnagyobb hazai állománya is. Március első felében a tízezres nagyságrendben nyíló virágok rózsaszínre pettyezik a rétet. A túra hossza kb. 8-10 km.

Megközelítés: Gyalogosan a piros sáv jelzésű turistaúton haladva két irányból elérhetjük. Mórahalom felől a Munkácsy Mihály utcából indulva délnyugati irányba kb. 5 km. Ásotthalom felől a Gárgyán-erdőnél található „Ásotthalom erdei pihenő” nevű buszmegállótól (nem a falu felé!) indulva kb. 4,5 km. Az utóbbi a szebbik út. Az Ásotthalmi-láprét északi szélén nagy méretű tájékoztató táblát találunk (GPS-koordináták: 46°11'56.40"É 19°49'50.22"K).

A homokbuckák között
Az ország egyik legkülönlegesebb hangulatú helye, mely nyílt homokfelszíneivel, mozgó buckáival a „mindentől távol vagyunk érzéssel” ajándékoz meg. Március második felében már megtalálhatjuk itt a homoki pimpó sárga, és akár a báránypirosító kék virágait is. A Báránypirosító tanösvény a Fülöpházi-buckavidék legszebb részén kanyarog, 10 állomása a homokterületek természeti viszonyait és tájtörténetét mutatja be. Az ösvény elején egy erdei tornapályán megmozgathatjuk végtagjainkat. A 6. állomás után érjük el a tanösvény legtávolabbi pontját egy homokbucka tetején. Remek panorámapont ez, ahonnan jól belátható a hullámos homoki táj.

Megközelítés: Kecskemét felől az 52-es számú főúton, de elérhető Kerekegyháza felől is. Az 52-es főút 20-as km-nél található a Naprózsa Erdei Iskola és a Naprózsa Ház, parkolási lehetőséggel. Természetvédelmi oktatóközpont feliratú tábla jelzi a főúton. Lakott településtől távol eső kirándulóhelyre kell számítani (GPS-koordináták: 46.868148 19.425414).

Még több információt a tanösvényekről a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találsz.

4. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Ahol a fürkészdarázs viszi a prímet
Ha végigjárjuk a közel 3 km-es jósvafői Fürkész tanösvényt, egészen biztos, hogy a család egyetlen tagja sem fog kimaradni a játékból. Minden állomáson egy-egy feladat várja a túrázókat, és ezeken keresztül alaposabban is megfigyelhetjük a bennünket körülvevő tájat, növény- és állatvilágot. Az ösvény bejárása 1,5-2 órát vesz igénybe. Megközelítés: a tanösvény a Baradla barlang jósvafői bejáratától indul.

Rád vár Szádvár
A 4,5 km-es Szádvár tanösvénynek nincs önálló jelzése, a már meglévő turistaútvonalat (piros, illetve kék rom jelzés) követve vezet fel a romjaiban is megkapó Szádvárhoz, ahol gyönyörű panoráma tárul elénk. A várhoz egy viszonylag meredek, helyenként köves, sziklás kaptatón juthatunk fel, amelyen a tanösvény táblái pihenőpontokként is szolgálhatnak, miközben a környék flórájáról tudhatunk meg hasznos információkat.

Megközelítés: Szögliget községtől mintegy 2 km-re az erdőben található a Szalamandra-ház és Erdei Iskola, amely a Szádvárat érintő körtúra kiinduló- és egyben végpontja is.

További túraötletekért és tanösvényekért kattints az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára.

5. Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A Kígyósi-puszta rejtett kincsei
Igazán egyedi helyre csöppenünk, ha ellátogatunk a Dél-Alföldre, a Kígyósi tanösvényhez. Az ösvény 7 állomása 5 km hosszan vezet a szikes pusztákon keresztül, erdős vidékeket is érintve. 2 óra alatt kényelmes sétával bejárható. A pusztai vízállásoknál tavasszal megélénkül az élet, récék úszkálnak szép számmal, és megérkeznek a telelőhelyükről a bíbicek, a nagy godák és a piroslábú cankók. Az erdős részeken pedig énekesmadarak hallatják hangjukat, erdei pintyek, mezei pacsirták, meggyvágók, rigók és vörösbegyek csivitelnek.

Megközelítés: Békéscsabáról akár busszal is megközelíthető Szabadkígyós. A Kígyósi tanösvény kiindulópontja a településtől délre lévő Nagy-erdő északi részén, a helyi Sporttelep közelében található (GPS-koordináták: 46°35’ 56.47” É 21°04’ 58.33” K).

Kurgánok földjén
A Bökényi tanösvény 4 km hosszan kanyarog a Maros-ártérben. Útba ejti a Dél-Tiszántúl egyik legnagyobb kurgánját, a 8 méter magas Bekai-halmot, a Maros árvízvédelmi töltését, a területen lévő ősgyepet, erdőket és a Maros folyó partját. Kora tavasszal kezdik bontogatni szirmaikat errefelé a kékes-lilás virágú, törékeny ligeti csillagvirágok. Magyarországon védett növény, ezért kiásni, csokorba szedni tilos, és kicsiny termete miatt értelmetlen is lenne. Vigyázzunk rá, és ne szakítsuk le, ha kirándulásaink során találkozunk vele.

Megközelítés: a tanösvény Magyarcsanád és Nagylak között található, kiindulópontja: Magyarcsanád Bökény településrészén (GPS-koordináták: 46°09’24.66” É 20°39’39.19” K).

Még több kirándulóhelyet és tanösvényt találsz a Dél-Alföld felfedezéséhez a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

A cikk először 2021 márciusában jelent meg.

Cikkajánló