Kisvasúton az ünnepek között

Karácsony és szilveszter környékén sem áll meg az élet a télen is üzemelő erdei vasutakon, sőt: extra hétköznapi indulások, erdei pezsgőbontás és egy igazán méretes meglepetés is vár.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
Visi Márton/MÁV Nosztalgia Kft.
2016. december 20.

Karácsony és szilveszter környékén sem áll meg az élet a télen is üzemelő erdei vasutakon, sőt: extra hétköznapi indulások, erdei pezsgőbontás és egy igazán méretes meglepetés is vár.

Miközben a legtöbb kirándulóhely forgalma a téli hónapokra alaposan lecsökken, néhány forgalmasabb környék erdei vasútjain nem csupán a menetrend szerinti indulások, de néhány hétköznapi és átvitt értelemben sem hétköznapi járat is az erdőkbe indul. A téli közlekedési rendek közös vonása természetesen a december 24-i szünnap, illetve néhány helyszínen 25-e is. Az újév első napján azonban a legtöbb vasúton csak néhány reggeli és délelőtti forduló marad ki.

 

Az év minden napján üzemel a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút. Az ország utolsó, közforgalmi személyszállítást végző keskeny nyomközű vasútja a Balaton déli partjáról indulva Somogyszentpál községet kapcsolja össze a külvilág tömegközlekedési hálózatával, miközben gördülő időkapszulaként lassan méltó helyére, a balatoni látványosságok közé kerül.

 

A budapesti Gyermekvasút változatlanul keddtől vasárnapig közlekedik

 

Majdnem minden nap útjukra indulnak a budapesti Gyermekvasút szerelvényei is: a megszokott, heti hatnapos közlekedési rend lesz érvényben, hétfői szünnapokkal.

 

Lillafüreden, a gyöngyösi Mátravasúton, a börzsönyi Királyréti Erdei Vasúton és a Szilvásvárad-szalajkavölgyi vonalakon a két ünnep közti munkanapokon, december 27. és 30. között közlekednek járatok, de a menetrendjeik eltérnek a nyári hétköznapi menetrendektől.

 

A Csömödéri kisvasút december 29-én és 30-án indul útjára, napi két-két vonat erejéig, Csömödér és Lenti között.

 

Kora esti útjáról visszatért különvonat szerelvénye a kaszói végállomáson
 

A kaszói vasút egyedi menetrendje szerint kedden, csütörtökön és szombaton üzemel, 31-én pedig eljön az ideje az év utolsó járatának: a sötétedésre visszaérő különjárat utasait a forralt bor mellett választhatóan egy egész estés szilveszteri program is várja.

 

Hasonló alkalmi vonatozás várja az érdeklődőket az egyébként téli álmot alvó, szomszédos mesztegnyői vasúton is: az év utolsó világos óráját az erdő mélyén, Kakpusztán búcsúztathatják.

 

A leghosszabb program azonban a börzsönyi Kemencei Erdei Múzeumvasúton várható, ahol a házigazda Kisvasutak Baráti Köre Egyesület nemcsak egész napos közlekedéssel készül, de az éjféli koccintás pillanata is egy különleges éjszakai vonatozás végén jön el.

 

A tavalyi Nohab mozdonytalálkozó Tapolcán 

 

Aki viszont nem időben, hanem látványban és lóerőkben vár sokat az év végétől, azt december 30-án Budapesten az év talán legkülönlegesebb vasúti utazása várja. A Balaton-part egykor emblematikus vontatójárművének, az M61 „Nohab” mozonyok kedvelőinek lassan hagyományossá váló tapolcai találkozójára ugyanis az ország mind a nyolc működőképes mozdonya egy csoportban utazik le, egy nosztalgia-különvonatot továbbítva.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Ünnepi díszben a Királyréti Erdei Vasút

Ha kisvasútrajongó vagy, most próbára teheted magad

Forgalomban a transzbörzsönyi kisvasút motorvonata

Cikkajánló