Kitört a vakáció - hétvégi programajánló

Teljes gőzzel és kánikulával indul a nyári szünet. Ilyenkor a legjobb víz közelében lenni, vagy a hegyekben, árnyas fák között hűsölni. Mutatunk hétvégére néhány kimozdulásra érdemes helyszínt és programot. 

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
123rf.hu
FORTEPAN/Kovácsné Farkas Judit
Halász Ferenc
Malárik Attila
Pálvölgyi Krisztina
2017. június 21.

Teljes gőzzel és kánikulával indul a nyári szünet. Ilyenkor a legjobb víz közelében lenni, vagy a hegyekben, árnyas fák között hűsölni. Mutatunk hétvégére néhány kimozdulásra érdemes helyszínt és programot. 

1. Balaton-túrák

 

 

 

A Balatonfüredről induló és oda is érkező túrák a Balaton északi partjának egyik legváltozatosabb vidékén vezetnek végig. Aki szeret terepen bringázni, az az 50-es távot akár hegyikerékpárral is letekerheti. A 30, 20 és 10 kilométeres túrák is látványosak, hiszen az útvonalak érintik a Jókai-kilátót, a Csákány-hegyet, a vadregényes környezetben lévő Koloska-forrást és a Recsek-hegyet is.

 

Mikor?
2017. június 24. 7.00 - 19.00
Hol?
Balatonfüred, Balaton-felvidék
Részletek ide kattintva.

 

2. Esti bagolytúra a Dinnyési-fertőnél

 

 

 

Az éjszaka hangjai között felfedezhetjük a füleskuvik füttyögetését, esetleg az erdei fülesbagoly fiókáinak elnyújtott kérő hangját. A legkülönfélébb hangokat (emlősöket, madarakat, békákat, rovarokat) azonosíthatjuk be ezen a 3 km-es, közepes nehézségű esti túrán. Legalább tíz különböző állathang élethű utánzását is megtanulhatjuk útközben. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Mikor?
2017. június 24. 20.00 - 23.00
Hol?
Dinnyés, Rózsa utca - Rákóczi utca sarka, a gólyafészek alatt (Madárdal tanösvény 2. tábla)
Részletek ide kattintva.

 

3. Malmok nyomában a Séd völgyében

 

 

 

A túra a Séd kanyarulatai között vezet, ahol nyolc, egykor duruzsoló malom nyomait kutatják fel a résztvevők. A túra érinti a Laczkó-forrást, az Unger malmot, az Éllő malmot, a Puskás malmot, a Gabriel malmot, a jezsuita templomot, a káptalani „Kis” malmot, a Margit-romokat, a Ring malmot, a Benedek-hegyet, az Úrkúti malmot és a Friedler malmot. Táv: 3,5 km. Időtartam: 3-3,5 óra.

 

Mikor?
2017. június 24. 14.30 - 18.00
Hol?
Veszprém, Veszprémvölgyi út 122.
Részletek ide kattintva.

 

4. Szentjánosbogár-leső túrák

 

 

 

Az Alcsúti Arborétumban június 17-től minden nap indulnak szakvezetéses szentjánosbogár-túrák, és kb. két héten át elérhetőek. Időpontok: 20.15; 20.30; 20:45. Bővebb információ itt.
A Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton június 16-26. között minden nap indítanak esti vezetett sétákat. Időpont: indulás 20.30-kor, a séta befejezése 22.00 óra. Bővebb információ itt.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is szervez a Gerecsében szentjánosbogaras sétákat. Az Árendás patak partját szegélyező őserdőben június 17-24. között csodálhatjuk meg a mécsbogarak násztáncát. Időpont: 19.00 óra. Helyszín: Agostyán. Bővebb információ itt.
Az Eplényi Libegőnél szintén részt vehetünk szentjánosbogár-túrákon június 17-25. között. A libegővel fel az Ámos-hegyre, onnan pedig legyalogolva az erdőben megcsodálhatjuk a látványos, világító násztáncot. Időpont: 20.00 - 00.00. Bővebb információ itt.

 

5. „Hódító hód”-kenutúra

 

 

 

A túra során a résztvevők szakvezető kalauzolásával kenukkal bejárják a Gemenci-erdőben, Baja közelében található vadregényes Vén-Dunát. Megismerkednek a területen élő hódok életmódjával, megcsodálhatják a folyóparti ártéri erdőt, és az itt élő vízimadarakat. Túra hossza 8 km, négyszemélyes túrakenukkal zajlik, a túra időtartamára a résztvevők mentőmellényt és evezőlapátot kapnak.

 

Mikor?
2017. június 24. 9.30 - 12.30
Hol?
Baja, Vén-Duna
Részletek ide kattintva.

 

6. Buda Határán

 

 

 

Budai-hegység határán található természeti látnivalókat járja be a túra. Erőssége a látványos útvonalak és jól járható turistautak. Három (10, 25 és 50 kilométeres) táv és négy túraútvonal közül választhatunk. A legrövidebb Csillebércről, a 25B kilométeres Adyligetről, a 25A és az 50-es Budatétényről indul.

 

Mikor?
2017. június 25. 7.00 - 20.00
Hol?
Budatétény, Adyliget, Csillebérc
Részletek ide kattintva.

 

7. TA-BU kerékpáros teljesítménytúra

 

 

 

A Csillaghegyről induló bringás körtúrák három távon teljesíthetők. A legrövidebb, 35 kilométeres táv családoknak és gyerekeknek is ajánlható, mivel a Csillaghegy - Szentendre - Leányfalu - Szentendre - Csillaghegy útvonal végig jól kiépített útvonalon elenyésző szintemelkedéssel bír. A 100 és a 200 kilométeres már az edzettebb kerékpárosoknak szól.

 

Mikor?
2017. június 25. 7.00 - 19.00
Hol?
Budapest, Csillaghegyi Közösségi Ház (rajt/cél)
Részletek ide kattintva.
 

Cikkajánló