Kivirágzott a Tisza-tó

Milliónyi nyári tőzike virít a Tisza-tónál, ha vízre szálltok, sok helyen láthatjátok most az apró fehér pontocskákat a parton, amelyek szőnyegként lepik be az ártéri erdők alját.

Szöveg és fotó:
2022. május 5.

Milliónyi nyári tőzike virít a Tisza-tónál, ha vízre szálltok, sok helyen láthatjátok most az apró fehér pontocskákat a parton, amelyek szőnyegként lepik be az ártéri erdők alját.

A hazánkban honos két tőzikefaj közül a tavaszit többen ismerik, pedig a nyári tőzike sokkal gyakoribb Magyarországon. Ha valaki még egyiket sem látta élőben, lehet nem is tudja hirtelen eldönteni, melyikhez van szerencséje, mert kinézetre nagyon hasonlóak. Én is így jártam nemrég, amikor a Tisza-tó területén található Tiszavirág tanösvényen jártam április közepén, ahol az erdő talaján megpillantottam néhány bókoló példányt. Tavaszit még csak képeken láttam, de tudtam, hogy a nyári később nyílik és magasabbra is nő. Kicsit összezavarodtam a meghatározásnál, mert ezek a nyárihoz korainak tűntek, magasságuk pedig határán volt a két faj magasságának, azaz lehettek volna akár jó magasra nőtt tavaszi tőzikék, vagy épp a nyári alacsonyabb példányai is.

Pár napja pedig teljesen elámultam, amikor megláttam, hogy a parton szinte mindenhol szőnyegként teríti be a nedves talajt a tőziketenger. Közben hozzáértőktől megtudtam, hogy a korábban látott péládnyok is nyáriak voltak, és hogy legközelebb már biztosan tudjam, melyiket látom, utánanéztem, hogy miben hasonlít és különbözik a két faj.

Ahogy írtam, a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) korábban, február-márciusban nyílik, de a nyári tőzike (Leucojum aestivum) is tavasszal kezd virágozni, április közepétől virít egészen június elejéig. Az alacsonyabb tavaszi 10-30 centiméterre nő, a nyári pedig jóval magasabbra nyúlik 35-60 centiméterre is akár. Bókoló fehér virágaik, amelyek illatosak is, nagyon hasonlóak, de ha jól megnézzük, a szár csúcsán a tavaszi tőzikénél csak egy, nagyon ritkán két virág fejlődik, a nyári tőzike viszont sokkal több 3, 5 de akár 7 virágot is hoz.

Mindketten a nedves talajt kedvelik, élőhelyük főként a liget- és láperdők, de míg a tavaszi nem szeret túlzásokba esni, ezért gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben is megtalálható, addig a nyári kifejezetten szereti a vizet, és vízzel borított talajon is szívesen eléldegél, így mocsárréteken és magassás társulásokban is láthatjuk.

Szaporodásukban is van egy markáns különbség, a tavaszi tőzike terjesztésében ugyanis a hangyák is segédkeznek, mivel a magvain található magszemölcs ragacsos mézharmatát a hangyák kedvelik, így előszeretettel látogatják ezt a virágot, a mag pedig ilyenkor hozzájuk tapad, és így hurcolják szét a tavaszi tőzikét újabb és újabb területekre. A nyári tőzike vizesebb élőhelyére viszont a hangyák nem mennek be, így más úton kell megoldania a terjeszkedést. Ha már ilyen szoros kapcsolatban van a vízzel, azt használja ki, mégpedig úgy, hogy a maghéja szivacsos, ami a magokat a vízben lebegteti, és az áradás segítségével jutnak el új területekre.

Mindkét tőzikefaj hazánkban védett, a nyári tőzike természetvédelmi értéke 10000 forint.

Amiben még hasonlítanak egymáshoz az az, hogy minden részük mérgező a bennük lévő galantamin miatt.

Mostani cikkünkben nyári tőzikékről láthattok képeket, de tavaszi tőzikék élőhelyein is jártunk már, amelyeket ebben és ebben a korábbi cikkünkben nézhettek meg. De nemcsak a két tőzikét szokták egymással összekeverni, a tavaszi tőzikét a vele egy időben nyíló hóvirággal is keverik, ebben a cikkükben megnézhetitek, miben is különbözik ez a két növény. A nyári tőzikét pedig előfordul, hogy a gyöngyvirággal is összetévesztik, amelyet meg a medvehagymával szoktak keverni leveleik miatt. Ezek az apró fehér virágú növények mindegyike gyönyörű és az eredeti élőhelyükön a legszebbek így vigyázzunk rájuk, ne tapossuk és ne szedjük le őket, csak csodáljuk meg ezeket a szép virágokat a természetben.

Az alábbi képre kattintva további képeket nézhettek meg a nyári tőzikékről:

Cikkajánló