Klein Dávid oxigénpalack nélkül készül az Everestre

Klein Dávid expedíciós hegymászó 2007-ben mászótársával, Várkonyi Lászlóval (Konyi) karnyújtásnyira volt a Mount Everest csúcsának elérésétől. Csupán 200 méter hiányzott a hőn áhított célig. Dávid most ismét oxigénpalack nélkül vág neki a 8850 méteres hegynek. A SPAR Everest Expedíció április 6-án indul. Dávidod Garfield, a SPAR kabalafigurája is segíti.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Kunos Gábor
Spar Magyarország Kft.
2014. március 27.

Klein Dávid expedíciós hegymászó 2007-ben mászótársával, Várkonyi Lászlóval (Konyi) karnyújtásnyira volt a Mount Everest csúcsának elérésétől. Csupán 200 méter hiányzott a hőn áhított célig. Dávid most ismét oxigénpalack nélkül vág neki a 8850 méteres hegynek. A SPAR Everest Expedíció április 6-án indul. Dávidod Garfield, a SPAR kabalafigurája is segíti.

Most próbálkozol nyolcadik alkalommal a Mount Everest megmászásával. Mi tetszik neked különösen ebben a hegyben, mi az, ami leginkább megfog benne?

Az Everest alakja, letisztult formái, változatos útjai mind lenyűgözőek számomra. Annak ellenére, hogy nemcsak a magyar hegymászóknak, hanem személy szerint nekem is viharos a kapcsolatom az Everesttel, mindig is vonzott. 2010-ben itt érte mászótársamat, Várkonyi Lacit halálos baleset, de ez a „MI” hegyünk. Konyi nagyon fontos ember volt az életemben, mászótársként és barátként egyaránt. Az Everest mágnesként vonzott minket, fontos találkozási tér volt számunkra.

 

 

SPAR Everest Expedíció sajtótájékoztató a Buddha-Bár étteremben


Most milyen csapattal kelsz útra? Más magyar hegymászók is veled tartanak?

Egy nemzetközi expedícióhoz kapcsolódok, s én leszek az egyedüli magyar hegymászó a csapatban.

Melyik oldalról és milyen útvonalon próbálsz feljutni a csúcsra?

Kína felől, az „északi normálúton” próbálkozunk. Ezen az útvonalon jutottunk 2007-ben 8650 méterig Konyival. Mivel magyar állampolgár oxigénpalack használata nélkül még nem jutott fel a világ tetejére, nagyon motiváltnak érzem magam. Én a „tiszta mászás” híve vagyok, külső segítség nélkül szeretnék feljutni az Everest tetejére, vagyis a mászás során nem veszek igénybe se magashegyi teherhordó serpákat, se palackozott oxigént.

Milyen magasságban tervezed a táborok kiépítését?

Az alaptábor (Base Camp) 5200 méteren van a Rongbuk-gleccser lábánál, majd 6400 méteren felépítjük az előretolt alaptábort (Advance Base Camp). Az 1. tábor helyét az Északi-nyeregben, 7050 méteren tervezzük, ahol a sátrainkat egy hófal védi meg a kellemetlen szelektől. A 2. táborhelyet 7600-7900 méter környékén fogjuk kialakítani: a tábor pontos helye természetesen függ a mindenkori hóviszonyoktól és más külső körülményektől. A 3-as csúcstámadó tábort pedig 8300 méterre tervezzük.

 

 

Szatmári Zoltán online főszerkesztőnk interjút készít Klein Dáviddal


A hegymászásnál kulcsfontosságú a szervezet akklimatizációs szintje.

Valóban, éppen ezért óriási hangsúlyt fektetek a megfelelő akklimatizációra. Kőkeményen és tudatosan készülök rá, csak így lehet minél alaposabb akklimatizációs szintre szert tenni. Ahogy az angolok mondják: „climb high, sleep low!”, vagyis a „mássz magasra, aludj alacsonyan” elvet követem. Tehát minél kevesebb magasan töltött éjszakával szeretnék kiváló akklimatizációs szintre jutni.

Várhatóan mikorra eshet a csúcstámadás időszaka?

Május második felében tervezzük a csúcstámadást, és már most, a tengerszinten elhatároztam, hogy azon a napon este tíz és éjfél között fogok indulni, nehogy kifussak az időből.

A döntéseket ki hozza meg a hegyen?

Jóllehet egy nemzetközi expedíció tagjaként megyek az Everestre, a hegyen a döntéseket természetesen én hozom meg. Fel vagyok készülve arra, hogy egyedül mozogjak a hegyen, vigyem a felszerelésemet, a sátramat, tábort verjek, illetve saját magamra főzzek, havat olvasszak.

 

 

Klein Dávid a Hegymánia promóció arca


A hegymászás sikerességét nagymértékben befolyásolja az időjárás. Kapsz itthonról pontos, megbízható időjárás-előrejelzést?

Igen, az OMSZ (Országos Meteorológiai Szolgálat) munkatársaival állapodtam meg, ők megfelelő tapasztalattal rendelkeznek, bízok a munkájukban. Remélem, május közepén, a csúcstámadás szakaszában, legalább egyszer lesz néhány napos ún. „időjárási ablak”, amikor optimális feltételek kínálkoznak a csúcstámadásra.

És ha az Everest már a „hátizsákban” lesz, mi a következő célod?

1998-ban első expedícióm a Hindukusba vezetett, ahol fantasztikus hegyeket láttam. Ott megvan még a hegymászás vad romantikája. Oda szívesen visszamennék, de most az Everestre koncentrálok.
 

Cikkajánló