Költéshez készülődnek a nagy kócsagok

A Dél-Alföldön fészkelő nagy kócsagok már visszatértek telelőhelyükről és javában készülődnek a költéshez. Párba álltak és már tatarozzák fészküket.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. április 3.

A Dél-Alföldön fészkelő nagy kócsagok már visszatértek telelőhelyükről és javában készülődnek a költéshez. Párba álltak és már tatarozzák fészküket.

A nagy kócsagok télen sem vonulnak messzire, legfeljebb a Földközi-tenger partvidékéig, esetleg Afrika északi részéig húzódnak le. Nagyon korán, már az első enyhébb napokon visszatérnek költőhelyükre, ahogy tették azt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is – számolt be róla a nemzetipark-igazgatóság honlapja.

A nagy kócsagok ebben az időszakban állnak párba és kezdik meg fészkeik tatarozását, nemsokára tojásaikat is lerakják. Már láthatóak a nászidőszakban növesztett, pávatollakhoz hasonló dísztollaik is. A nagy kócsagok telepesen fészkelnek, a telepek mérete változó, van ahol 80-100 pár is fészkel egymás közelében. A fészket legtöbbször sűrű, avas nádba rakják, a nádszálakat 130-150 cm magasan elfektetve megtörik és erre az alapra építik szintén nádból épített fészküket.

A nagy kócsag a hazai természetvédelem címermadara. A 19. század végére a hazai állomány szinte teljesen eltűnt. Akkoriban divat volt a kócsagtollas viselet, és nászruhájának dísztollai miatt szinte teljesen kipusztították hazai élőhelyeiről. A faj védelme érdekében 1924-ben állt munkába az ország az első kócsagőre a Kis-Balatonon. Ennek köszönhetően az állomány fokozatosan újra növekedni kezdett. A nagy kócsag megmentése a hazai természetvédelem emblematikus története lett, ezért is választották a fajt a magyar természetvédelem címermadarává.

Cikkajánló