Hírek

Költéshez készülődnek a nagy kócsagok

A Dél-Alföldön fészkelő nagy kócsagok már visszatértek telelőhelyükről és javában készülődnek a költéshez. Párba álltak és már tatarozzák fészküket.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. április 3.

A Dél-Alföldön fészkelő nagy kócsagok már visszatértek telelőhelyükről és javában készülődnek a költéshez. Párba álltak és már tatarozzák fészküket.

A nagy kócsagok télen sem vonulnak messzire, legfeljebb a Földközi-tenger partvidékéig, esetleg Afrika északi részéig húzódnak le. Nagyon korán, már az első enyhébb napokon visszatérnek költőhelyükre, ahogy tették azt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is – számolt be róla a nemzetipark-igazgatóság honlapja.

A nagy kócsagok ebben az időszakban állnak párba és kezdik meg fészkeik tatarozását, nemsokára tojásaikat is lerakják. Már láthatóak a nászidőszakban növesztett, pávatollakhoz hasonló dísztollaik is. A nagy kócsagok telepesen fészkelnek, a telepek mérete változó, van ahol 80-100 pár is fészkel egymás közelében. A fészket legtöbbször sűrű, avas nádba rakják, a nádszálakat 130-150 cm magasan elfektetve megtörik és erre az alapra építik szintén nádból épített fészküket.

Great Egret (Ardea alba) in breeding plumage standing on nest at Kensington Metropark, Michigan, USA.

Illusztráció

Fotó: Adobe Stock / Kirk Hewlett

A nagy kócsag a hazai természetvédelem címermadara. A 19. század végére a hazai állomány szinte teljesen eltűnt. Akkoriban divat volt a kócsagtollas viselet, és nászruhájának dísztollai miatt szinte teljesen kipusztították hazai élőhelyeiről. A faj védelme érdekében 1924-ben állt munkába az ország az első kócsagőre a Kis-Balatonon. Ennek köszönhetően az állomány fokozatosan újra növekedni kezdett. A nagy kócsag megmentése a hazai természetvédelem emblematikus története lett, ezért is választották a fajt a magyar természetvédelem címermadarává.

Cikkajánló