Különleges és extravagáns orchidea a Gerecsében

Lepkefelmérésre indult a természetvédelmi őr, és egy fokozottan védett, egzotikus küllemű, hazánkban igen ritka orchideafaj kisebb élőhelyére bukkant a Gerecsei Tájvédelmi Körzetben.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Berkó Gyöngyi / Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2021. július 13.

Lepkefelmérésre indult a természetvédelmi őr, és egy fokozottan védett, egzotikus küllemű, hazánkban igen ritka orchideafaj kisebb élőhelyére bukkant a Gerecsei Tájvédelmi Körzetben.

Derékig érő fűben, lepkék felmérése közben lelt rá Krajcsovszky Bence természetvédelmi őr a fokozottan védett Janka-sallangvirágok egy kisebb élőhelyére a Gerecsei Tájvédelmi Körzetben – osztotta meg a jó hírt a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán.

Ez a különleges külsejű, fényigényes orchideafaj leginkább sziklagyepekben, cserjésekben, pusztafüves lejtő­kön, sztyeppréteken fordul elő. Természetközeli élőhelyeken főként magános példányai bukkannak fel vagy kisebb populációi élnek. Tőlevelei már ősszel megjelennek és nyár elejéig megtalálhatóak.

A fodros-foltos, lilásvörös mézajakkal rendelkező, egzotikus küllemű, fokozottan védett ritkaság néhány hétig tartó nyí­lása hazánkban általában június végén kezdődik, a virágzó példányok hajtásai pedig július-augusztusra száradnak el. Külön érdekessége e fajnak, hogy régebben bíbor vagy bíboros sallangvirág (Himantoglossum caprinum) volt a neve, de évekkel ezelőtt átkeresztelték Janka-sallangvirágra (Himantoglossum jankae). A név a 19. századi kiváló magyar botanikus-kutatóról, Janka Viktorról emlékezik meg.

Magyarországon 1982 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

E ritka és szép vadorchideafajunkra vigyázzunk! A növényt megsemmisíteni, bármely részét gyűjteni tilos!

Cikkajánló