Különleges kinézetű récepárt kaptak lencsevégre az Őrségben

Amerikában őshonos récék úszkáltak Szentpéterfa határában a Pinka folyón.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook
2023. január 25.

Amerikában őshonos récék úszkáltak Szentpéterfa határában a Pinka folyón.

A Pinkán úszkáló dekoratív récepárt január 15-én fedezték fel a az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A gácsér látványos nászruhája keltette fel a figyelmet. A kisasszonyréce, vagy más néven karolinai réce Észak-Amerikában honos, Európába díszes tollazata miatt kezdték betelepíteni a 17. században.

A kisasszonyréce mocsaras erdőkben, sekély tavakon, lassú folyású vizeken költ, de hódok által felduzzasztott tavakon is szívesen megtelepszik. Észak-Amerikában az egyik legelterjedtebb vízimadár volt egykor, de a 20. század elejére intenzív vadászata és élőhelyeinek megritkulása miatt jelentősen lecsökkent az állománya. Elkezdték fogságban szaporítani, majd az 1920-as évektől több helyen engedtek szabadon ilyen egyedeket, ennek köszönhetően az 1970-es években már 1,3 millió madárra becsülték az állományt.

Európába mint díszmadár került át, és egy nagyon kedvelt faj, mert jól bírja a telet, és könnyen szaporítható. De mivel többnyire nem akadályozzák meg a repülésben, így könnyen meg tud szökni, ezért Európában már nem csak parkokban látható.

Már a 19. században is leírtak szökött és visszavadult példányokat Európában, és a Szentpéterfa mellett most látott két kisasszonyréce is valószínűleg ilyen, valamelyik ausztriai helyszínről lóghattak meg. Egyébként 2020-ban is figyeltek meg karolinai récét a Sárvári-horgásztónál.

Cikkajánló