Mit keres Budapest utcáin a récefióka?

Az utóbbi években főként a fővárosban fordul elő április-május környékén, hogy tetőn vagy utcán szaladgáló, röpképtelen récefiókákkal találkozhatunk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. március 28.

Az utóbbi években főként a fővárosban fordul elő április-május környékén, hogy tetőn vagy utcán szaladgáló, röpképtelen récefiókákkal találkozhatunk.

Az épületek erkélyein, lapostetőin az elmúlt években előszeretettel építenek fészket a tőkés récék. Ha a tetőnek magas pereme van, akkor a fiókák nem tudnak lejutni, éhen- és szomjanhalhatnak, vagy lepottyannak és összetörik magukat, de az autós gázolás is nagy veszélyt jelent rájuk. De mégis mi az oka, hogy számukra nem megfelelő helyeken fészkelnek a madarak?

Te is találkozhattál már természetfilmekben olyan, elsőre rettentően ijesztőnek tűnő jelenetekkel, amikor ludak, récék vagy bukók utódai egy nagy fa odvából vagy egy sziklafalról a mélybe vetik magukat, és egy karcolás nélkül megússzak a dolgot. Ez a vastag és tömött, levegővel teli tollazatnak köszönhető, ami (általában) biztosítja a testi épségüket, akkor is, ha a földön, de abban az esetben is, ha a vízen landolnak. Mindig túléli annyi fióka, amennyi megéri a szülőknek és az adott fajnak.

„Madaraknál is ismert a szupernormális viselkedés, amikor az erős motivációs (többnyire a fajfenntartáshoz kapcsolódó) hatás alatt álló élőlény bizonyos kulcsingerek hatására a szemlélő számára megdöbbentő, többnyire rekorddöntési kísérletnek tűnő dolgot tesz. Úgy tűnik, hogy a városok magas épületei ilyen szupernormális kulcsingert jelentenek a költési izgalomban lévő tőkésréce-tojók számára” – magyarázza a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a sajtóközleményében.

Ha segíteni szeretnél a récéknek, a kikelt fiókákat és a tojót rakd dobozba (külön), majd vidd el őket egy közeli nagyobb vízhez, mondjuk a Dunához, ahol szabadon engedheted őket.

Cikkajánló