Különleges látogatóközpont épül Bugacon

Hiánypótló természetvédelmi és turisztikai beruházás kezdődik az Alföldön. Lesz modern fogadó- és bemutató épület, új tanösvény, és jövő év végén talán már be is sétálhatunk a Bugac kapujába. 

Szerző:
KNPI
Fotó:
KNPI
2017. február 10.

Hiánypótló természetvédelmi és turisztikai beruházás kezdődik az Alföldön. Lesz modern fogadó- és bemutató épület, új tanösvény, és jövő év végén talán már be is sétálhatunk a Bugac kapujába. 

 

Buzsik-csőszház népi műemléki tanyacsoport

 

180 millió forintból kezd nagyszabású fejlesztésbe a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Bócsa-Bugac buckavilága és homokpusztái területen. Az elképzelések szerint az 1850 körül épült Buzsik-csőszház népi műemléki tanyacsoport mellé új, az ideérkező látogatók igényeit kiszolgáló, egész évben üzemelő épületet létesítenek. A „Bugac kapuja” elnevezésű épület és a benne lévő kiállítás sokoldalúan nyújt majd információkat a különféle korosztályoknak a térség Natura 2000-es területeiről, azok élővilágáról, valamint motiválja és felkészíti a látogatókat a terepi programokra. Az épületet többfunkciósra tervezik: alkalmas lesz csoportok fogadására, tájékoztatására, a túrák kiinduló helye lehet, továbbá konferenciák, találkozók megtartásához is rendelkezik majd a szükséges infrastruktúrával. Az épület egy időben 50 főt tud majd fogadni, a működtető évente 10 000 látogatóval számol.

 


A bugaci pusztaság


Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt részeként kialakítanak egy a „Homoki erdők emlékútja” elnevezésű tanösvényt is, amely a legveszélyeztetettebb homoki erdőtársulásokat és Natura 2000 jelölő fajokat fogja bemutatni. Továbbá a már meglévő tanösvényeket, turisztikai célú objektumokat egységes rendszerbe foglalják, és túraútvonalra fűzik fel a terepi tájékozódás megkönnyítése érdekében. A 260 m2 hasznos alapterületű Bugac kapuja fogadóépület építésének kivitelezése 2017. augusztusban kezdődik, és várhatóan 2018 végén fejeződik be.

 

 A „Bugac kapuja” elnevezésű épület látványterve

  

 

Kapcsolódó cikkeink:

Virtuális kirándulás a Böddi-széken

Nemcsak a jég, de az élet is zajlik a Dunán

Fókuszban a természet - Molnár Péter természetfotóssal

Cikkajánló