Különleges vadvirág virágzik most az Alföldön

Május közepén kezdődött hazánk egyik ritka növényének, a fokozottan védett kónya zsályának a virágzása, és mintegy két héten át pompázik. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Török Sándor
2018. május 22.

Május közepén kezdődött hazánk egyik ritka növényének, a fokozottan védett kónya zsályának a virágzása, és mintegy két héten át pompázik. 

A kónya zsálya, vagy más néven bókoló zsálya (Salvia nutans) Magyarországon kizárólag a Dél-Tiszántúlon, a Körös-Maros Nemzeti Parkban fordul elő, itt van elterjedésének nyugati határa. Nevét lefelé hajló, „bókoló” virágzatáról kapta. Akár 120 centiméter magasra is megnő. Nagy, bőrszerű leveleivel leárnyékolja a töve környékén esetlegesen fölbukkanó konkurenseket, így biztosít magának életteret. Lila virágzatát rendszerint május közepe táján bontja ki, és mintegy két héten át pompázik - írja weboldalán a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

 

 

Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 forint egyedenként. Úgyhogy vigyázzunk rájuk, és ne gyűjtsük be a védett vadvirágokat, mert egyrészt az eredeti élőhelyükön a legszebbek, másrészt védettségük okán komoly bírságot fizethetünk, ha letapossuk, vagy bármi kárt okozunk a növénynek. És egyébként is minek leszedni, ha gyönyörű fotókat is készíthetünk róluk, amit aztán eltehetünk emlékbe.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vadvirágbumm a Kiskunságban

Szuper fahatározós appokat találtunk a neten

Hány vadvirágot ismersz fel? - kvíz 

Cikkajánló