Különös „TV” feliratot festettek a kőszegi fákra

Elsőre azt is gondolhatnánk, hogy graffitik csúfítják a Kőszegi-hegység egyes fáit, pedig pont hogy azok védelmében festettek rá jeleket a szakemberek.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont / Facebook
2023. július 11.

Elsőre azt is gondolhatnánk, hogy graffitik csúfítják a Kőszegi-hegység egyes fáit, pedig pont hogy azok védelmében festettek rá jeleket a szakemberek.

A Kőszegi-hegységben érvényben lévő erdőgazdálkodási szabályok lehetőséget biztosítanak a természetvédelmi szakemberek számára, hogy az erdészeti beavatkozások előtt a gazdálkodóval egyeztetve úgynevezett biotópfákat jelöljenek ki, amelyek érintetlenül maradnak természetvédelmi célból – olvasható a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont közösségi oldalán.

Talán meglepő, de a tiszteletet parancsoló matuzsálemek mellett gyakran nem a legszebbekre esik a választás, hanem a girbegurba, tőben elkorhadt, odvas példányokra, mert ezek változatosabb életteret kínálnak az erdei élővilág számára, mint a szemnek tetsző, makulátlan egyedek. Ezeket a fennhagyandó fákat jelöljük kék „TV” felirattal – olvasható a bejegyzésben.

Természetesen számos más jellel is találkozhatunk az erdőben. A fák törzsén gyakran láthatunk – a szabványos turistaút jelölések mellett – egyéb erdészeti jelölést is, melyek az erdőgazdálkodó munkáját, tájékozódását segítik. Mik azok a fura jelzések a fákon? – című cikkünkben egy erdőmérnök avat be minket a téma érdekes részleteibe.

Cikkajánló