Küszöbön a tavasz - hétvégi programajánló

Programokban gazdag hosszú hétvége elé nézünk, lehet válogatni a jobbnál jobb szabadtéri események közül. 

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
ANPI
agoradebrecen.hu
Mészáros András
2018. március 12.

Programokban gazdag hosszú hétvége elé nézünk, lehet válogatni a jobbnál jobb szabadtéri események közül. 

Akármilyen időt is hozzon az ünnepi hosszú hétvége, mutatjuk, merre érdemes mozdulnod, ha a természetet választod.

 

1. „A Gyermekvasút nyomában”

 

 

Az útvonal Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig, a Gyermekvasutas Otthonépületig kanyarog, érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait. Közöttük a Normafa-lejtőt, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a Kaán Károly-kilátót a Nagy-Hárs-hegyen és a hűvösvölgyi Nagy-rétet. A teljesítendő táv 20 kilométer, melyet 7 óra szintidő alatt kell teljesíteni. A túra egyik érdekessége, hogy az útvonalon felállított ellenőrző pontokon egykori és jelenlegi gyermekvasutasok fogadják a résztvevőket.

 

Mikor?
2018. március 15. 8.00 - 16.00
Hol?
Budai-hegység, a rajt helyszíne: Széchenyihegy végállomás, Gyermekvasút
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. A vadregényes Telekes-völgy

 

 

 

A kevésbé ismert, helyenként szurdokszerű Telekes-völgyben március közepén szép számmal virítanak a tavasz hírnökei, a hóvirágok és a csillagvirágok. Az érdeklődők természetvédelmi szakember vezetésével a szűk völgyszorosban, a Telekes-patak medrét kerülgetve jutnak el az Ördög-gátig. A szurdokvölgy szikláin mohák és páfrányok teszik vadregényessé a látványt. A túra hossza 7 kilométer, időtartama kb. 4 óra.

 

Mikor?
2018. március 17. 10.00 - 14.00
Hol?
Aggtelek-Rudabányai-hegyvidék, találkozóhely: Éger-völgye Ifjúsági tábor előtti parkoló
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Geobotanikai túra a szentgáli tiszafásban

 

 

A szentgáli tiszafás Közép-Európa legnagyobb ismert tiszafaállománya. Különleges fák és geológiai érdekességekkel ismerkedhetünk meg a szakvezetéses túrán. A bátrabbak vezetővel és a biztosított felszereléssel egy rövid barlangi túrán is részt vehetnek a Szengáli-kőlikban a Barlangok Hónapja alkalmából a Bakony-Balaton Geopark közreműködésével. A túra kb. 6-7 km, időtartam 3,5 óra, plusz 1,5 - 2 óra barlangtúra.

 

Mikor?
2018. március 17. 10.00 - kb. 16.00
Hol?
Déli-Bakony, találkozóhely: Bánd, Szent Anna-templom
Bővebb infó ide kattintva.

 

4. Vizes napok az Agórában

 

 

Miért „kék” a Föld? Mi az a vízlábnyom? Hogyan keletkezik egy víztornádó? A közelgő víz világnapja alkalmából az élményközpontban négy napig a vízé a főszerep. Az érdeklődők leáshatnak az óceánok legmélyebb bugyraiba és megismerkedhetnek a világ legnagyobb vízeséseivel, de megtudhatják azt is, léteznek-e a földinél nagyobb óceánok a Naprendszerben. Kiderül, hogyan képes túlélni jó néhány élőlény a sivatagi körülményeket, sőt még „varázsolnak” is az Agóra munkatársai: vizet juttatnak át egyik pohárból a másikba, anélkül, hogy átöntenék. Az élményközpont a hosszú hétvégén rendkívüli nyitvatartással, 10-től 18 óráig várja a látogatókat.

 

Mikor?
2018. március 15-18. 10.00 - 18.00
Hol?
Debrecen, Agóra Tudományos Élményközpont
Bővebb infó ide kattintva.

 

5. Halványsáfrány-túra

 

 

A szakvezetéses túrán több száz éves tölgyfák között sétálva ismerkedhetünk meg az 1977 óta védett Csokonyavisontai Fás Legelő Természetvédelmi Terület múltjával, tájtörténetével, élővilágával, valamint megcsodálhatjuk a márciusban nagy tömegben nyíló halvány sáfrányt is. A túra hossza 5 km, a program időtartama 3-4 óra. A túrán gumicsizma viselete javasolt!

 

Mikor?
2018. március 17. 10.00 - kb. 14.00

Hol?
Csokonyavisontai Fás Legelő, információs tábla
Bővebb infó ide kattintva.
 

 

 

Cikkajánló