Láthatatlan mecseki forradalmárok nyomában

Pár éve még alig akadt olyan ember, aki tudta, kik voltak azok a mecseki láthatatlanok. Napjainkra viszont már egyre többet tudhatunk a Pécs környéki erdők 1956-os eseményeiről.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Gulyás Attila
2018. november 1.

Pár éve még alig akadt olyan ember, aki tudta, kik voltak azok a mecseki láthatatlanok. Napjainkra viszont már egyre többet tudhatunk a Pécs környéki erdők 1956-os eseményeiről.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán legtöbbször a budapesti események kerülnek szóba, pedig a megszálló szovjet hadsereggel és karhatalmistákkal szemben legtovább a Mecsek erdeiben bujkáló szabadságharcosok tartottak ki. A szabadságharc elbukott, és a téma sokáig tabunak számított. Szerencsére napjainkba már nyíltan emlékezhetünk az eseményekre és a mártírokra, ennek köszönhetően pedig a Mecsek is feltárhatta az évtizedeken át titkolt történelmét. Visszaemlékezések, naplók és levéltári adatok festenek új képet a jól ismert és kedvelt mecseki kirándulóhelyekről, amelyekről sokáig nem is sejthettük, hogy a nemzet büszke és gyászos emlékeit egyaránt őrzik.

 

Kilátás a kisújbányai Cigány-hegyről 
 

Miután november 4-én a szovjet katonai alakulatok megszállták Pécset, többen úgy döntöttek, hogy fegyverrel a kézben a Mecsek felé veszik az irányt, és ha kell, felveszik a harcot az ellenséggel. Elsősorban fiatalok mentek fel a hegyre, köztük a forradalom idején szerveződött pécsi pedagógus-joghallgató egyetemi zászlóalj diákjai, a bányászzászlóalj tagjai és nagyatádi ezred forradalomhoz hű pár katonája, de csatlakoztak hozzájuk még pécsi polgárok és munkások, valamint 13-16 éves fiatalok is.

 

Emlékmű a Mecsek-kapu bejáratán

 

November 4-5-én megkezdődött a „mecseki láthatatlanok” harca, akik azóta már ezt a rájuk aggatott, a propagandában eredetileg degradálónak szánt elnevezést büszkén viselik. A tankokkal támadó és a katonai fölénytől elbizakodott szovjetek igencsak meglepődtek a szabadságharcosok bátor elszántságán, akik az első napokban sikerrel tartóztatták fel a támadókat. Ezeknek a Pécs környéki harcoknak, illetve a láthatatlanok november közepéig tartó kálváriájának eredtünk a nyomába a Turista Magazin novemberi számában. A cikkből kiderül, kik és miért harcoltak a hatalmas túlerővel szemben, hol bujkáltak, milyen akciókat hajtottak végre, illetve mi lett végül a sorsuk.

 

A TURISTA MAGAZIN NOVEMBERI SZÁMÁT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.
 

Cikkajánló