Látványos fotókon a Zab-székre tartó népes bivalycsorda

A napokban hajtották ki a bivalyokat a téli szállásukról a nyári legelőhelyükre. A nyolcvannál is több fős csorda átkelése az 52-es úton nem mindennapi látvány lehetett. 

Szerző:
KNPI
Fotó:
KNPI / Kiss Mónika
2018. május 2.

A napokban hajtották ki a bivalyokat a téli szállásukról a nyári legelőhelyükre. A nyolcvannál is több fős csorda átkelése az 52-es úton nem mindennapi látvány lehetett. 

Több mint 80 bivaly trappolt keresztül az 52-es főúton, hogy elérjék a vízimadarak százainak otthont adó Zab-széket, ahol az év hátralévő felét töltik. Az állatokat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kígyós-háti állattelepéről hajtották át a nyári szállásukra. Mivel az 52-es úton is keresztül kellett őket hajtani, itt rendőri segítségre volt szükség a biztonságos átkelés érdekében.

 

 

A házi bivaly a szarvasmarhánál igénytelenebb őshonos háziállatunk. Szívesen fogyasztja a más állatok által kevésbé kedvelt sást, nádat és egyéb vízinövényt, és igényli a vizes, dagonyázásra alkalmas helyeket. Ideális hát a természetvédelmi szempontból fontos vizes élőhelyek, a gépekkel nem kaszálható tómedrek, csatornapartok kezelésére.

 

 

Legelésükkel és taposásukkal felnyitják a növényzettel benőtt tómedreket és nyílt vízfelületeket hoznak létre, megakadályozzák az özönnövények elszaporodását és a túlzott nádasodást. Ezzel hozzájárulnak a szikes mocsarakra jellemző fajgazdag madárvilág visszatelepüléséhez. A legelés miatt a rövidebb füvű gyepek egyes madárfajok (godák, bíbicek, cankók, gulipánok) számára megfelelő költőhelyet és táplálékforrást biztosítanak. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság teljes bivalyállománya jelenleg több mint 1000 példány - olvasható az igazgatóság weboldalán.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ez a 120 bivaly épp telelni megy

Káprázatos a Tejút a Böddi-székről
 

Cikkajánló