Látványos madárvilág lehet tavasszal a szikes pusztákon

A sok csapadéknak köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáinak nagy részét víz borítja. Így tavasszal nagyon gazdag és látványos madárvilág fogadhatja majd a pusztára látogatókat.

Szerző:
TM.hu / KMNPI
Fotó:
Shutterstock
2015. január 22.

A sok csapadéknak köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáinak nagy részét víz borítja. Így tavasszal nagyon gazdag és látványos madárvilág fogadhatja majd a pusztára látogatókat.

A szikes puszták általában fontos vizes élőhelyet jelentenek a különféle vízi-, gázló-, és partimadarak számára. Különösen látványos ez a csapadékos esztendőkben. A 2014-es év második fele kifejezetten esős volt, ezért a nátriumban gazdag szikes talajok már a nyár végére telítődtek. Az őszi esőzések hatására a felszíni vízfelület is növekedni kezdett, mivel ekkor a párolgás már kevesebb veszteséget okozott.

Ami a vízmélységet illeti, az élőhely-típusonként változik. A szikes mocsarakban a legmélyebb a víz (a legmélyebb részeken akár 1 méter is lehet), a mocsárréteken és ecsetpázsitos kaszálóréteken sekélyebb, a mézpázsitos szikfokokon és az ürmös pusztákon pedig rendszerint alig néhány centiméteres rövidebb ideig tartó vízborítás figyelhető meg csak. A felmelegedő időjárással ezek az élőhelyek fokozatosan száradnak ki. Ez a fajta a dinamikus változékonyság és a hihetetlenül gazdag térbeli mozaikosság teszi ezer arcúvá a pusztákat.

Jelenleg minden remény megvan arra (főleg, ha télen is jelentősebb havazások lesznek), hogy tavasszal a vonuló madárcsapatokat táplálékban gazdag, kiterjedt vizes élőhelyek várják a KMNP területén. Aki szeretne a színes madárvilágban gyönyörködni, annak mindenképpen érdemes lesz március-áprilisban felkeresnie a nemzeti park szikes pusztáit.

Kapcsolódó cikk:
Megújulnak a madártani kutatóállomások

 

 

Ahol a madár is jár
Kép
Nincs is szebb program annál, mint amikor a madarakat saját élőhelyükön figyelhetjük meg. Hidvégi Brigitta a Turista Magazin 2014. december-januári összevont számában kalauzolja el az olvasót a Biharugrai-halastavak környékére. A Békés megye északkeleti csücskében rejtőző vidék az ornitológusok mekkája. A Magyarországon előforduló 371 madárfajból körülbelül 270-nel találkozhatnak itt az érdeklődők az év más-más szakában.

 

 

 

 

 

 

Cikkajánló