Leesett az állunk, hogy mennyit repült Ubul és Karma

Június közepén, Ubul és Karma, a két még életben lévő jeladóval ellátott kék vércse Észak-Afrikában és a Fekete-tenger keleti partvidékén járt. Július elején véget ért hosszú tavaszi vonulásuk és megérkeztek feltételezett költőhelyükre.

Szerző:
MME - Falcoproject.eu
TM
Fotó:
Shutterstock
2015. július 9.

Június közepén, Ubul és Karma, a két még életben lévő jeladóval ellátott kék vércse Észak-Afrikában és a Fekete-tenger keleti partvidékén járt. Július elején véget ért hosszú tavaszi vonulásuk és megérkeztek feltételezett költőhelyükre.

A madarak megérkeztek arra a területre, ahol valószínűleg kikeltek a tojásból annak idején. Jó esetben ezen a vidéken, a Krím-félszigettől északra illetve az orosz-kazah határnál fognak költeni - tájékoztatta a Turista Magazint Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

 Az idei tavasz nem csak azért volt különösen izgalmas a kékvércse-védelmi LIFE+ programban, mert a tavaly, két kontinens négy országában műholdas jeladóval jelölt kék vércsék közül csak Ubul és Karma maradt életben, így mindenki azért szorított, hogy legalább ők célba érjenek. Hanem azért is, mert a szakemberek nem tudták, hol van, hol lesz ezeknek a madaraknak a költőterülete. A tojó "Karma" és a hím "Ubul" ugyanis már vonulás közben, egy kelet-romániai gyülekezőhelyen kapott jeladót tavaly ősszel.
 

Itt nyomon követheted a két madár mozgását a költőterületen!
 

A két madár elképesztően nagy utat tett meg a műholdas adók felhelyezése (2014. szeptember 15-e és 16-a) óta. Az Oroszország és Kazahsztán határvidékén fészkelő "Karma", és az Ukrajna déli részére igyekvő "Ubul" a dél-afrikai telelőhelyig 10.000 km-t, majd innen a költőterületig hatalmas középnyugat-afrikai kitérőt téve 15.000 km-t, összesen és egyedenként legalább 25.000 km-t repült. Az őszi és tavaszi vonulás, valamint a telelés 9 hónapnál is tovább tartott, így a költésre kevesebb mint három hónapjuk marad csak (bár az is elképzelhető, hogy ez a két példány a késés miatt idén nem fog költeni).


"Ubul" tavaszi útvonala nem sejtett magyarországi izgalmakkal is járt. A hím ugyanis az olasz csizma középén átvágva Északkelet-Olaszországban fordult keletnek. Szlovéniai útvonalválasztása alapján úgy tűnt, hogy vonulása közben hazánk déli területeit, a kékvércse-védelmi LIFE+ program Vásárhelyi- és Csanádi-pusztai központi kutatási területeit is érinti, ahol a szakembereknek esélye lett volna élőben is megfigyelni. A madár azonban Horvátországban kissé délebbi irányt vett, így alig 20 km-rel "vétette" el a déli határt. A műholdas térképre nézve ez az irány érthető is, mivel így kisebb kerülővel tudta délről kikerülni a Kárpátok hegyvonulatát.

Kapcsolódó cikkek:
Még több hír a kék vércsékről

 

Cikkajánló