Legszebb arcát mutatja a tavaszi természet - hétvégi programajánló

Nyakunkon a kikelet, jön a legjobb sétaidő. Kimehetünk a természetbe, kirándulhatunk, és piknikezhetünk az erdőben, a virágba borult réteken. A túrák mellett más remek programokat is tartogat a hétvége. 

Szerző:
TM
Fotó:
Mecsekerdő Zrt.
Gulyás Attila
Tóth Judit
facebook.com / NASA Earth
facebook.com / Gombaszögi Nyári Tábor
Baráz Csaba / Bükki Nemzeti Park Igazgatósága
2018. április 18.

Nyakunkon a kikelet, jön a legjobb sétaidő. Kimehetünk a természetbe, kirándulhatunk, és piknikezhetünk az erdőben, a virágba borult réteken. A túrák mellett más remek programokat is tartogat a hétvége. 

Zöldülő fák, színesedő aljnövényzet, kellemes erdőillat és madárcsicsergés. Ilyenkor mi más juthatna eszünkbe, mint egy jó kis kirándulás. Ezen a szép áprilisi hétvégén is izgalmas programok várnak a természet szerelmeseire. Mutatunk párat.

 

1. Vándorlás forrástól forrásig

 

 

A mintegy 10 km-es tavaszi túra során felkereshetitek az Almás-, a Jámborka- és a Cigány-forrást. Akinek kedve tartja, meg is kóstolhatja az üdítő forrásvizeket. Útközben megnézhetitek a sasréti Mária-kegyhelyet is. Indulás 10 órakor kisvonattal Almamellékről Sasrétre, 15 órakor visszautazás Almamellékre.

 

Mikor?
2018. április 21. 10.00 - 16.00
Hol?
Zselic, Sasrétpuszta, Almamellék
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. Kaptárkőtúra Cserépváralja környékén

 

 

 

A Bükkalja vadregényes vidékén lévő kaptárkövek különleges látnivalók, természeti és kulturális értékek: eredetük és rendeltetésük a mai napig rejtély. A szakvezetéses túra a Cserépváralja környékén található kevésbé ismert, ám annál látványosabb kaptárköveket célozza meg. Az útvonal érinti a Nagy-Kúpot, a Kő-völgyet, a Karudot, a Felső-szorost és a várat is. A túra hossza 8 kilométer, időtartama kb. 4 óra.

 

Mikor?
2018. április 21. 9.00 - 13.00
Hol?
Cserépváralja, találkozóhely: Cserépvár Étterem
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Tavaszi kirándulás a Somlóra

 

 

A túra során a területet jól ismerő természetvédelmi őr kalauzolja az érdeklődőket a Marcal-medence síkjából magányosan kiemelkedő vulkáni hegy tanösvényén. A fokozottan védett hegytető a híres várrommal, a peremen sorakozó bazaltsziklákkal, az őserdő jellegű, alacsony növésű, festői erdővel, hírneves borokkal, vendégváró pincékkel, valamint a kilátótoronnyal minden évszakban kellemes időtöltést kínál.

 

Mikor?
2018. április 21. 9.30 - 12.30
Hol?
Somló hegy, találkozóhely: Szent Margit-kápolna előtt, a Kitaibel tanösvény indulópontjánál
Bővebb infó ide kattintva.

 

4. Szent György-hegyi geotúra

 

 

A Tapolcai-medence egyik ékköve, a Szent György-hegy bazaltvulkánja a célpontja a vezetett túrának. A heggyel a résztvevők a Sárkánylik-barlangnál kezdenek ismerkedni, majd a látványos bazaltorgonákkal folytatják, de szó esik a szőlőművelés évezredes hagyományairól, a hegy kápolnáiról, és az egyedi növény- és állatvilágáról is. A hegy tetejéről pedig elénk táruló csodás panoráma a többi tanúhegyre magával ragadó élményt nyújt. Táv: 5 km. Időtartam: kb. 4 óra.

 

Mikor?
2018. április 21. 10.00 - 14.00
Hol?
Raposka, találkozóhely: parkoló a műútról lefordulva a Szent György-kútnál
Bővebb infó ide kattintva.

 

5. Körös-körül a Körös körül

 

 

Szakvezetéses kerékpártúra a Hármas-Körös mentén. Aki szeretné megismerni Szarvas és Békésszentandrás természeti környezetét, élővilágát, annak jó program lehet a Körös hullámterén átvezető túra, amely a Körös-völgyi Látogatóközpont és Állatparktól indul, érinti a Szarvasi Arborétumot, a Szarvas és Mezőtúr között közlekedő kompot, Békésszentandrás „duzzasztóművét”, a Halásztelki tanösvényt, a Nagy-foki-holtágat, valamint Szarvas belterületét.

 

Mikor?
2018. április 22.
Hol?
Szarvas és környéke
Bővebb infó ide kattintva.

 

6. Úrkúti-őskarszt és Kab-hegy

 

 

 

Betekintés a Bakony és bolygónk földtörténeti krónikájába. A túra útvonala érinti a Tönkölyös-víznyelőt, avagy Fortuna-barlangot, a Nyír-tó környékét, a Torma-rét víznyelőit, az Öreg-köves barlangját, a Kis- és Nagy-Macskalik-barlangot és az Úrkúti-őskarszt különleges látnivalóit. Táv: 13 + 3 km; időtartam: 8 óra.

 

Mikor?
2018. április 22. 10.00 - 18.00
Hol?
Úrkút, találkozóhely: Május 1. tér
Bővebb infó ide kattintva.

 

7. A Föld hétvégéje az Agórában

 

 

Hány év alatt bomlik le egy műanyag flakon? Hogyan működnek a szélerőművek? Hány csillagot számlálhatunk meg éjszaka egy mesterséges megvilágítástól mentes területen? A Föld napjához kapcsolódóan ezen a hétvégén a környezettudományi előadások mellett játékos feladatok mutatnak rá arra, hogy mi mit tudunk tenni a Föld megóvásáért. A programokon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

 

Mikor?
2018. április 21-22. 10.30 - 18.00
Hol?
Debrecen, Agóra Tudományos Élményközpont
Bővebb infó ide kattintva.

 

8. A gombaszögi pálos monostor nyilvános ásatása

 

 

 

Mindig is érdekelt a régészet, vagy csak kíváncsi vagy rá, hogy milyen középkori kincseket rejt a föld? A gombaszögi romok 452 éve várják, hogy valaki végre feltárja őket. Április 23. - május 8. közti időszakban minden nap 8.00 - 18.00 óra között módodban áll, hogy hozzájárulj e középkori templom feltárásához, mely hajdan az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend leggazdagabb gömöri klastroma volt. A Gömör-Kishonti Múzeum, az ELTE Régészeti Tanszéke és az esztergomi Balassa Múzeum szakértőinek bevonásával zajló ásatásra várják az érdeklődőket a szervezők. Jelentkezni itt lehet.

 

Mikor?
2018. április 23. - május 8. 8.00 - 18.00
Hol?
Szlovákia, Szalóc, Gombaszög településrésze, pálos monostor
Bővebb infó ide kattintva.


 

Cikkajánló