Legszebb nyári pompájában a természet – hétvégi programajánló

Nincs még ötleted, hova mozdulj ki az ünnepi hosszú hétvégén? Ajánlunk pár klassz szabadtéri programot, ami rekkenő hőségben, de még esőben is megéri a sétát. Főként, ha az út végén egybefüggő vízfelület várakozik, az sokat tud dobni a motiváción.

Szerző:
TM
Fotó:
Tóth Judit
2020. augusztus 18.

Nincs még ötleted, hova mozdulj ki az ünnepi hosszú hétvégén? Ajánlunk pár klassz szabadtéri programot, ami rekkenő hőségben, de még esőben is megéri a sétát. Főként, ha az út végén egybefüggő vízfelület várakozik, az sokat tud dobni a motiváción.

Az augusztusi 20-ai hosszú hétvégén a mártélyi Tisza-holtág csodáitól az őrségi kerékpártúrán át a hangulatos erdei kisvasutas programokig válogathatunk az izgalmas kirándulások között, ha a bekuckózás helyett a természetjárás mellett döntünk. Mutatjuk a legjobbakat.

1. Ünnepi utazás az egyik legvadregényesebb erdei kisvasúton

A Kaszói Állami Erdei Vasút kisvasutazásra hívja az érdeklődőket az államalapítás és az új kenyér ünnepén. A kirándulókat zsíros kenyérrel várják. A járat Kaszóról a Baláta megállóig közlekedik, ahol a vendégek idegenvezetéssel látogathatják meg a dr. Marián Miklós sétányt. Helyfoglalás érkezési sorrendben! A kisvasút kapacitása 100 fő/járat.

Mikor?

Augusztus 20. Járatindulás: 10.00; 13.00; 15.30

Hol?

Kaszó

Bővebb információ ide kattintva.

2. Kenus és gyalogtúra Mártélyon

A holtág vizén evezve madarászhatunk Mártélyon, megcsodálhatjuk a egykori tiszai ártér vadregényes vízi élővilágát. Kenuk csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért előzetes bejelentkezés szükséges. A program remek fakultatív folytatása lehet a délutáni gyalogtúra, amelyen az ártéri ösvények legszebb részein kirándulhatunk.

Mikor?

2020. augusztus 21., víztúra: 9.00; gyalogtúra: 13.30

Hol?

Mártély, találkozóhely: Bodnár Bertalan Oktatóközpont

Bővebb információ ide és ide kattintva.

3. Szent István-napi bringatúra az Őrségben

A dimbes-dombos őrségi táj kiváló kerékpáros túraterep, hiszen zömében alacsonyrendű közutakon lehet tekerni, sűrűn változó, gyönyörű tájban, látványos, sok kincset rejtő falvak között. Az Őriszentpéterről induló vezetett biciklis kötúra útvonala érinti Bajánsenyét, Kercaszomort, Magyarszombatfát, Velemért, Szentgyörgyvölgyöt, Magyarföldet és Kerkáskápolnát is. Táv: 48 km. Az túra nagy része aszfaltos úton halad, 5 km kavicsos üzemi úton.

Mikor?

2020. augusztus 21. 9.30 – 16.00

Hol?

Őrség, kiinduló- és végpont: Őriszentpéter, Siskaszer 26/A., Harmatfű Erdei Iskola és Szálláshely

Bővebb információ ide kattintva.

4. Balatonfői dupla geotúra

A Balatonfő rejtett földtani és kultúrtörténeti kincsei után erednek a túrázók az ünnepi dupla geotúrán a Balatonkenesei-tátorjános Természetvédelmi Területen és a balatonfőkajári Somlyó-hegyen. Gyalogosan mennek végig a Balatonkenese kincsének nevezett tátorján növény élőhelyéhez vezető tanösvényen, majd autókkal jutnak el a balatonfőkajári Somlyó-hegyre a kvarcfillitfeltáráshoz. Gyalogtúra: 5–6 km.

Mikor?

2020. augusztus 21. 10.00 – kb. 15.00

Hol?

Balatonkenese, találkozóhely: Tourinform iroda előtti parkoló

Bővebb információ ide kattintva.

5. Denevérek éjszakája Fertődön

Este fél hétkor kezdődik a rendezvény a Kiskastélyban, majd a fertődi Esterházy-kastély parkjában folytatódik, ahol előadások és bemutatók során ismertetik meg e titokzatos állatok életmódját és különleges képességeit a látogatókkal. Az este folyamán lesznek interaktív denevér- és lepkeprogramok a kastélykertben és a Lés-erdőben, ahol a denevérek akusztikai megfigyelésébe és fogásába, valamint a fénycsapdás lepkecsalogatás rejtelmeibe avatják be a résztvevőket. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Mikor?

2020. augusztus 22. 18.30 – 22.00

Hol?

Fertőd, Esterházy-kastély (Tiszttartói ház, Kiskastély és kastélypark)

Bővebb információ ide kattintva.

6. Ezeregy csillagos éjszaka a Kolon-tónál

A résztvevők közösen kimennek a B. Bognár tanyára, ahol az est folyamán szakember segítségével megismerkednek az éjszakai égbolt csodáival. Napnyugta előtt sétálnak egyet a Bikatorok tanösvényen, majd előadást hallgathatnak a csillagokról. Sötétedés után csillagászati távcsővel figyelhetik meg a Holdat, a Jupitert és a Szaturnuszt. A program kb. 4-5 órás. A programara előzetes, online jelentkezés szükséges.

Mikor?

2020. augusztus 22. 18.30 – 23.30

Hol?

Soltszentimre

Bővebb információ ide kattintva.

Cikkajánló