Hírek

Egyre kevesebb a fehér gólya Magyarországon

A gólyák rendszerint augusztus 20-a környékén hagyják el hazánkat, de indulásuk előtt már jelentősebb távolságokat is megtesznek. A tőlünk északra fekvő országokból általában már augusztus első felében érkeznek vonuló csapatok, amelyek innen folytatják tovább útjukat a telelő helyek felé.

Szerző:
TM/Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. szeptember 29.

A gólyák rendszerint augusztus 20-a környékén hagyják el hazánkat, de indulásuk előtt már jelentősebb távolságokat is megtesznek. A tőlünk északra fekvő országokból általában már augusztus első felében érkeznek vonuló csapatok, amelyek innen folytatják tovább útjukat a telelő helyek felé.

Dévaványán idén kilenc fészekben költöttek fehér gólyák, s összesen 26 fiókát neveltek fel sikeresen, de a város környékén augusztus közepe táján csaknem 100 példányból álló csapat járta a külterületeket – számol be róla a Körös-Maros Nemzeti Igazgatóság honlapja.

A gólyák a lucerna-kaszálásokon illetve más mezőgazdasági területeken keresték a táplálékul szolgáló pockokat, nagyobb rovarokat. A Dévaványa környékén gyülekező gólyák közül az egyik fiatal fehér példány jelölőgyűrűt viselt, melynek adatai alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai megállapították, hogy idén júniusban jelölték a Dévaványától kb. 700 kilométerre fekvő lengyelországi Wybranowoban. Sajnos a madár nem tudta folytatni útját Afrikába, egy éjszakázásra kiválasztott középfeszültségű vezeték tartóoszlopán végzetes áramütés érte.

A magyarországi gólyák számának alakulása sajnos csökkenő trendet mutat, jelenleg 4000 párra tehető a fészkelő állomány. A gyűrűzési adatok alapján a nálunk megjelölt madarak közül a legtávolabbi megkerülés Dél-Afrikában volt, vagyis tőlünk 9000 kilométerre. A legidősebb gyűrűs gólya Törökországban került kézre, 34 évvel azután, hogy fiókaként megjelölték.





Cikkajánló