Lenyűgöző kastélykertek az ország minden tájáról

Nem kell feltétlenül ellátogatnod egy arborétumba, ha különleges növényeket szeretnél látni, vagy elheverednél egy hangulatos tóparton. Összegyűjtöttük a kedvenc kastélyparkjainkat, amelyek tavasszal a legmegkapóbbak.

Szöveg és fotó:
2021. június 1.

Nem kell feltétlenül ellátogatnod egy arborétumba, ha különleges növényeket szeretnél látni, vagy elheverednél egy hangulatos tóparton. Összegyűjtöttük a kedvenc kastélyparkjainkat, amelyek tavasszal a legmegkapóbbak.

1. Zene és romantika a Brunszvik-kastély kertjében

A barokk-neogót épület nagy része sajnos nem látogatható – a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja működik benne, megtekinthető viszont a Beethoven-múzeum, ami a Brunszvik család és a német zeneszerző barátsága nyomán kapott itt helyet. A kastély angolkertje az egyik legszebb ilyen Magyarországon. Csaknem 70 hektár, és ugyanaz a Christian Heinrich Nebbien végezte itt a tájépítészeti munkákat, aki a Városligetet is kialakította. Még most is látható a parkban az 1820-as években kihelyezett háromívű kőhíd és vörösmárvány kút, illetve az akkori kőpadok.

A második világháborúban nagy károkat szenvedett a park, majd 1953-ban természetvédelmi területté nyilvánították. Számos különleges fafaj megtalálható itt a vöröslevelű japán juhartól kezdve a páfrányfenyőn keresztül a tulipánfáig, a mocsárciprus pedig a hely egyik büszkesége. Az énekes- és vízimadarak, mókusok, nyestek, sünök és mocsári teknősök mellett néha-néha vidrával is lehet találkozni. A nagy halastó közepén egy szigetecskét találunk, ahová egy híd vezet. A romantikus helyszínen hangversenyeket szoktak tartani.

A nyitvatartásról és a belépőjegyek áráról ide kattintva tájékozódhatsz.

2. Varázslatos labirintus az Andrássy-kastély mögött

Tiszadob csoda szép kastélyát egyszer mindenkinek látnia kell élőben is. Akárcsak egy mesében, a négy évszak után négy bejárata, a 12 hónap mintájára 12 tornya, az 52 hét miatt 52 szobája, illetve az év 365 napja után 365 ablakszeme lett. Ha még a bukszuslabirintust is hozzávesszük, itt járva tényleg olyan érzésünk lehet, mintha egy Disney-rajzfilmbe csöppentünk volna.

A kastélyt 1880 és 1885 között építtette idősebb Andrássy Gyula gróf a Loire menti kastélyok mintájára, a parkot, vagyis a franciakertet a hímzéses parterrel (azaz a labirintussal) viszont csak 1890 után alakították ki. Találunk itt egy szobrot is, aminek Leányszöktetés a neve, és Fadrusz János készítette. Régen a kastély teljes szélességében egy nyiladék vezetett a fák között a Tiszáig, ma ez már nem látható, beültették.

Információk a nyitvatartásról és a belépőkről itt.

3. Egész napos program is lehet a keszthelyi Festetics-kastély bebarangolása

Főként, ha az impozáns keszthelyi kastély mellett meglátogatjuk az egyedülálló Hintókiállítást (mindenképpen ajánlott!), a vadászati kiállítást és a Kastély utcában az Amazon Ház Látogatóközpontot is. A kastélyparkot 2015-ben újították fel, azaz visszaállították az eredeti, 19. századi terveknek megfelelően, viktoriánus stílusban. A hercegnői kamarakert, a tó a híddal, a szökőkutak és a parter is régi pompájában fedezhető fel.

A fő attrakciók közé tartozik a kastély mögötti „pálmaház és madárpark” nevű szekció, ami szintén nagyon különlegesnek mondható. II. Tasziló hozta létre afféle növényszanatóriumként, ma egzotikus növényeket nézhetünk meg benne. A madárpark 40 vízimadárfajt rejt, amelyeket testközelből vehetünk szemügyre, már ha nem vagyunk madárfóbiások, ugyanis itt szabadon lehet sétálgatni a különleges fajok között.

Információk a kastélyról és a kertről ide kattintva.

4. A gödöllői Grassalkovich-kastély parkjában egykor Sissi is sétált

A főúri időkben a kastélypark még három nagy részből állt: a díszudvar mögötti felsőpark nagyjából a mai kastélyparknak felel meg, a főhomlokzattal szemben terült el az alsópark, és a mai Erzsébet-park, mai a HÉV túloldalán található, a herceg mulatókertje volt. A felsőpark 1998 óta természetvédelmi terület, 5,2 hektárt romantikus tájképi kertként rekonstruálták 2010-ben. Most százéves fákkal, páfrányfenyővel, hegyi mamutfenyővel, magyar kőrissel, ezüsthárssal, molyhos tölggyel, platánlevelű juharral találkozhatunk itt. A park hátsó részében budai imolát, selymes boglárkát is láthatunk.

A királydombi pavilont 1760 körül Grassalkovich Antal építtette, galéria található benne, rekonstruált képekkel honfoglalás kori vezérekről és magyar királyokról. Ez az egyetlen itt megmaradt barokk építmény. A parkban barokk színház is található, emellett egy lovardaépület, illetve Horthy egykori bunkerének maradványai. Ez utóbbi is látogatható: egy 55 négyzetméteres tér 10 méterrel a föld alatt. Az egyik helyiség berendezését az eredeti tervek alapján rekonstruálták.

Nyitvatartás és jegyárak ide kattintva.

5. A fehérvárcsurgói kastélypark botanikus kert is

Méghozzá nem is akármilyen, ugyanis számos különleges növényfaj él itt, nem mellesleg pedig hatalmas és gyönyörű. Képeslapra kívánkozó, romantikus, „parkos” része 21 és fél hektáron húzódik, de van még egy vadregényes erdő is, ami szintén a kasélykerthez tartozik, és 22,5 hektárt ölel fel. Ha ide készülünk, jó nagy sétára számítsunk, egy vezetés minimum két óráig tart – ám az garantált, hogy ha szereted az arborétumokat, egy percig sem fogsz unatkozni.

A kert legromantikusabb része természetesen a tavacska, partján a gloriette-tel. Ez utóbbi a házasodók és a szelfizők kedvence. A tóban mocsári teknősök és vadkacsák élnek, és persze tündérrózsák, hatféle színváltozatban. A mocsárciprus is említést érdemel: bár még csak 20-25 éves és egyelőre nem növesztett légzőgyökeret, azért nagyon szép példány. A parkban 13 védett faj körülbelül 3000 egyede él, többek között hóvirág, páfrányok és törpemandula.

Bővebb látogatói információk itt.

Cikkajánló