Lesd meg az alvó denevéreket! – videó

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai segítségével több alvó denevérfajt is megleshetünk a Pál-völgyi-barlangban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Duna-Ipoly Nemzeti Park
2022. február 7.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai segítségével több alvó denevérfajt is megleshetünk a Pál-völgyi-barlangban.

Még februárban is lehet csatlakozni a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett „Denevérles” túrákhoz, kedvcsinálóként pedig készítettek egy ízelítő videót, amelyben kis patkósdenevéreket és egy hegyesorrú denevért is megmutatnak nekünk, ahogy a barlangban függeszkedve békésen alszanak. Közben sok érdekességet megtudhatunk róluk, sőt, megmutatnak egy olyan példányt is, amely már évek óta ugyanazon a helyen csimpaszkodik telente.

Ha kedvet kaptatok, hogy személyesen is meglessétek ezeket a különleges élőlényeket, akkor látogassatok el a Pál-völgyi-barlangba, ahol minden pénteken 15:30-kor indulnak a „Denevérles” túrák, de csoportok számára előzetes egyeztetés alapján is elérhető a program, elérhetőségeket itt találtok.

Egyik kollégánk is részt vett már ezen a remek programom, amelyen rengeteg szuperképességére is fény derül ezeknek a repülő emlősöknek.

Ez a teendő, ha alvó denevért találsz

A denevérek azért alszanak téli álmot, mert kizárólag rovarokkal táplálkoznak, ezekben a hónapokban ezért bajban lennének. Ilyenkor az anyagcseréjük lelassul, szívverésük, légzésük és testhőmérsékletük drasztikusan lecsökken, valós téli álomba zuhannak. Ebben az állapotban az ősszel felhalmozott zsírtartalékuk elég az életben maradáshoz. Viszont a szervezetük ilyenkor is termel salakanyagot, így kb. háromhetente felébrednek, és rövid időre elhagyják téli szállásukat, hogy elvégezzék szükségleteiket.

Sajnos megesik, hogy nem találnak vissza a búvóhelyükre, és felbukkannak a lakásban, irodában. A teendőd ilyenkor az, hogy a lehető legkevesebb fogdosással egy papírdobozba helyezed a denevért, aztán hűvös, zavartalan helyiségbe teszed. Semmiképp ne próbáld megetetni vagy megitatni. Minél többet piszkálod, annál jobban felébred, akkor pedig gyorsan felemésztődnek a zsírtartalékok, ami így már nem lesz elegendő a tél hátralévő időszakának az átvészeléséhez, és az állat el is pusztulhat.

Miután nyugalomba helyezted az állatot, szólj az illetékes nemzetipark-igazgatóságnak (elérhetőségek itt), és egy természetvédelmi őr segít majd az állat elszállításában.





Cikkajánló