Lillafüred látványosságaihoz sosincs túl rossz idő

Akit a szíve most is a hegyekbe húz, de visszatartja a félcipő, a gyerekek vagy az ismeretlen, megfontolandó lehet csak egy kis kóstoló is: hó-, köd-, és esőkompatibilis tippek a Bükk szívéből.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2019. január 19.

Akit a szíve most is a hegyekbe húz, de visszatartja a félcipő, a gyerekek vagy az ismeretlen, megfontolandó lehet csak egy kis kóstoló is: hó-, köd-, és esőkompatibilis tippek a Bükk szívéből.

Lillafüred valóban sokszor feltűnik nemcsak egy jármű ablaka mögött elsuhanva, de a katalógusokban és az ismerősök szelfijeinek hátterében is. Valóban snassz lenne egy képeslapban kirándulni? Szerintünk nem!

A Bükk keleti sarkában csak úgy kapkodjuk a fejünket jobbra-balra, de a legtöbbször fölfelé. A hétvégi rossz idő viszont remekül rávilágít arra, hogy fedett helyen vagy egyszerűen csak a lábak elé nézve is érdemes néhány olyan különlegességre figyelni, amik csak itt találhatók.

Függőkerten át Alsóhámorig

Felsőhámor és a Palotaszálló a Szeleta-barlang felé tartó piros négyzet turistaútról


Az ókori világ hét csodájának egyik autentikus példája Szemiramisz babiloni függőkertje, amiről sajnos nem sok adat maradt fenn; bár a sivataghoz kontrasztot adó földi paradicsom bizonyára különlegesebb lehetett, mint ennek erdőkkel körülvett, hazai utódja, ez viszont akár holnap is bejárható. A Palotaszállóval együtt épült támfalrendszer néhány éve újra az eredeti pompájában várja a látogatókat.

A fagynak egyelőre ellenálló mésztufa-vízesés az Anna-barlang fölötti kilátóteraszról

A teljesen felújított, hétszintes függőkert többek közt új, erős fényű közvilágítást és térfigyelő kamerákat is kapott. A teraszok közt kiépült tematikus sétány állomásai nemcsak a környék természeti és épített örökségét mutatják be, de az egyes szintek művészetekkel kapcsolatos tematikáját és az itt járt költők, írók és szobrászok műveit is. Az út legnépszerűbb látványossága természetesen a mésztufasziklákról lezúduló 19 méteres vízesés, amelynek zúgása esténként több száz méterről is hallható.

Felsőhámor „főutcája”, a Szinva-patak sétánya

A függőkert alatt Felsőhámor festői utcái terülnek el. Aki a hosszú séta alatt megéhezne, a környék számos étterme mellett a közeli Palota utca tetején lévő Palota ABC-ben egy klasszikus falusi kisbolt kínálatával is kiegészítheti a menüt - persze csak a rövid, hétköznapi nyitvatartás óráiban.

Ha mindent megnéznél: Lillafüredi Erdei Vasút

A hét éve az utolsó csavarig újjáépített hibrd mozdony lefelé csendesen gurul, a Hámori-tó fölötti meredek emelkedőn viszont hagyományosan a - szintén új - dízelmotorral hajtja magát

A Miskolc városától Garadnáig kanyargó vonal a kevés, egész évben működő erdei vasutak egyike. Bár télen csak hétvégéken közlekedik, ilyenkor is két szerelvény járja a pályát, így Lillafüredről mindkét irányban egy és negyed óránként utazhatunk, naponta négy alkalommal.

Jól felkészült személyzettel és technikával a bokáig érő hó nem akadály a vasút számára

Miskolctól Lillafüredig 33 perc, tovább Garadnáig további 20 perc a menetidő, de az ablak alatt elsuhanó panoráma csodálása közben észre sem venni az idő múlását. A kocsik fűtéséről a jól bevált fatüzelésű kályhák gondoskodnak. Részletes menetrend és jegyárak a vasút oldalán.

Tömegközlekedés Miskolctól Ómassáig
Az ország kevésbé gazdag felében lévő Miskolc városáról sokaknak talán nem a mintaszerű közszolgáltatás jut az eszébe, pedig a Lillafüredre vezető útvonalakon hazánk talán legmodernebb közlekedési hálózata működik. Az Európai Unió által támogatott „Zöld Nyíl” projektben a környék villamos- és autóbuszvonalai mellett az utastájékoztatás is teljesen megújult, ráadásul itt a hasonló nagy beruházások hagyományosan gyenge pontjai, a kellő járatsűrűség és a mindennapi üzemeltetés részletei is megoldódtak, és működnek ma is. Miskolc-Tiszai pályaudvarról az egyes villamossal szelhetjük át a várost, aminek új, alacsony padlós szerelvényein még kerékpárok is szállíthatók.
Ha nem erdei vasúttal folytatnánk az utat, a Felső-Majláth végállomásról induló 5-ös és 15-ös buszokkal érhetjük el Lillafüred központját. Itt az előbbi járat Lillafüred déli részére, míg az utóbbi egészen Ómassáig közlekedik. Mindkét vonalon tiszta, földgáz üzemű, alacsonypadlós, légkondicionált buszok közlekednek 15-40 percenként - a közös szakaszon tehát fele ekkora átlagos követéssel. A Miskolci Közlekedési Vállalat mobilbarát weboldalán jól használható, megállókra bontott menetrendet is pár kattintással elérhetünk, de a vállalat modern, nyilvános GTFS-rendszerének köszönhetően a telefonos útvonaltervező alkalmazások is ismerik az aktuális indulási időket.
A környék felfedezéséhez az összes érintett vonalra érvényes kirándulóbérletek is válthatók, felnőtteknek egy, illetve három napra 1600, és 3000 forintért. Bükkszentkeresztre (valamint a távolabbi Répáshutára) már csak helyközi autóbusszal juthatunk el, ennek belső végállomása a Miskolc központjában lévő Búza téren van, de addig is tucatnyi helyen megáll, köztük a lillafüredi „Palotaszálló” megállóban is. A szomszédos Bánkút, Jávorkút vagy Mályinka viszont csak egyéni közlekedéssel érhető el.

A Szent István-barlangban egész évben remek a klíma

Az Oszlopok Csarnokában

A Bükk-fennsík keleti oldalából leszivárgó vizek oldották ki, majd díszítették egyedülálló cseppkövekkel a Bükk legkönnyebben látogatható barlangját. A 170 méter hosszan bejárható járatrendszerben az 1930-as évekre elkészült a járda és a világítás, így bárki bemehet, akinek nem okoz gondot néhány emeletnyi lépcsőzés.

Az eredeti és a látogatóbarát, mesterséges bejárat

A kutatók által ma már bő egy kilométer hosszan feltárt járatrendszer közel 100% páratartalmú, tökéletesen por- és pollenmentes levegője igazoltan gyógyító hatású, amit rendszeresen igénybe is vesznek az orvosi beutalóval érkező látogatók, akik számára a néhány órás ott-tartózkodáshoz egy külön termet rendeztek be. A többieknek maradnak a meghatározott időpontokban induló túrák, amikért persze fizetni kell, cserébe viszont mindenre kiterjedő idegenvezetést is kapnak.

A barlang a téli hónapokban minden nap 9-től 14 óráig tart nyitva, a túrák igény esetén, illetve 11 és 14 órakor indulnak. Bővebb információk a Bükki Nemzeti Park oldalán

Ha eláll a havazás: vacsora Fehérkőlápán

A fehérkőlápai turistaház

Szerencsére még a téli esős, havas idő sem tart örökké, de jó tudni, hogy ha hirtelen vissza is térne, van egy hely, ahová útközben behúzódhatunk. A Lillafüred fölött, közel 600 m magasban álló fehérkőlápai turistaház igazi régimódi menedékházként várja étellel, itallal és fűtött szálláshelyekkel a megfáradt kirándulókat.

Aki ismeri az ágasvári menedékházat, annak talán nem is kell Fehérkőlápát részletesen bemutatni: a mátrai társához hasonlóan családi tulajdonban lévő, a legapróbb részletekig ápolt és gondozott erdei szálláshely hangulatával és vendégszeretetével mindenki emlékezetébe belopja magát.

A turistaházban 50 fős étterem mellett öt szobában, összesen 20 vendéget fűtött szálláshely is vár, amit fűtési időszakon kívül a 30 fős tetőtéri matracszállás egészít ki

Fehérkőlápa annyiban különbözik Ágasvártól, hogy aki szeretné, Bükkszentkereszt felől személyautóval is megközelítheti - bár a burkolatlan erdei út járhatóságával kapcsolatban a téli időszakban érdemes előre információt kérni. Ebben és persze a szállásfoglalással kapcsolatban is szívesen áll rendelkezésre a ház személyzete az elérhetőségeken.

Kilátás a Fehér-kőről Bükkszentkereszt felé

A turistaházból a kis szintkülönbségű, de 2,5 km hosszú bükkszentkereszti út helyett érdemesebb lehet egyenesen Lillafüred felé, a harmad ilyen hosszú zöld sávjelzést választani, ami ugyan meredekebb, viszont az útba eső Fehér-kő sziklacsúcsáról pompás kilátás nyílik.

A cikk először 2018 januárjában jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Lillafüreden tavasztól hasít az új libegő

Gépesítve a Bükkön át -1. rész: Bükkszentkereszt- Lillafüred

Gépesítve a Bükkön át -2. rész: Lillafüred- Andókút

Cikkajánló