Lopásnak minősül az illegális agancsgyűjtés

A következő hetekben egyre többször találkozhatunk levetett agancsokkal a természetben, ugyanis a gímszarvasbikák ilyenkor hullatják el koronájukat.

Szerző:
OMVK
OMVV
TM
Fotó:
Gyenge László
2016. január 29.

A következő hetekben egyre többször találkozhatunk levetett agancsokkal a természetben, ugyanis a gímszarvasbikák ilyenkor hullatják el koronájukat.

Ezekben a hetekben vetik le agancsukat a gímbikák, s ez minden évben az erdőbe vonzza az agancsgyűjtőket, akik ezzel komoly károkat okoznak a vadgazdálkodóknak. Ezért a vadászati érdekképviseletek, az Országos Vadászati Kamara (OMVK) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) közleményben hívják fel minden erdőlátogató és túrázó figyelmét, hogy a törvényi szabályozás értelmében az illegális agancsgyűjtés lopásnak minősül, mert a levetett fejdíszek a vadászatra jogosult szervezet tulajdonát képezik, és csak annak írásbeli engedélyével szedhetők össze.

 Az illegális agancsozás azonban nem csak lopás volta miatt lehet bűncselekmény: ilyenkor gyakran végighajtják a szarvasokat az erdőn, hogy az ágak leverjék a fejdíszüket, sőt olykor ugyanezzel a céllal drótokat is kifeszítenek a fák közé. Sok bika viszont csak később vetné le az agancsot, így amikor az beakad, akár a koponyacsonthoz csatlakozó rész, az agancstő egy darabjával együtt is letörhet. Az agancstő-sérülés okozása állatkínzásnak is minősül, börtönbüntetéssel sújtható! A területet zavaró agancsozók ráadásul a közlekedést is veszélyeztetik, hiszen akár egy több száz egyedből álló, megriadt szarvascsapatot is kiterelhetnek a közútra, ami közlekedési tragédiákkal is végződhet.


A Turista Magazin áprilisi számában átfogó cikket olvashatsz arról, hogy még mit nem lehet kivinni az erdőből, és mi az, amit szabad ott gyűjteni.

 

Jogszabályi háttér
A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 9. § (2) bekezdése értelmében a hullatott agancs a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdona. A nevezett jogszabály végrehajtási rendelete 77. §-ának (5) bekezdésében úgy rendelkezik: „A vadászterületen a hullott agancsot, illetve az elhullott vad trófeáját a jogosult előzetes írásbeli hozzájárulásával szabad gyűjteni.” E nélkül tehát a hullott agancs gyűjtése lopásnak minősül! Továbbá a vadászati hatóság vadvédelmi bírságot is kiszabhat az illegális agancsgyűjtőkre a Vadászati törvény értelmében: aki a vadat tiltott módon zaklatja, az legalább tízezer, legfeljebb kétszázezer forintra bírságolható, és a bírság ismételten is kiszabható (84. § (1) f) és (2)).

A szarvasok hajtása az erdőben, amely agancstő-sérüléshez vezet, szabadságvesztéssel is büntethető. A Büntető Törvénykönyv 244. §-a értelmében „aki (…) gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő; (…) a büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.”
 

Kapcsolódó cikkeink:

Békére törekednek a vadászok

Tömeges mérgezés Nagydém mellett

 

 

Cikkajánló