Madárlakoma élőben

Webkamerás közvetítés segítségével leshetsz be egy mozgalmas etetőhely életébe, ahol az egerészölyvek és a parlagi, illetve a rétisasok mellett szarkák, dolmányos varjak és hollók teszik rendszeresen tiszteletüket.

Szerző:
parlagisas.hu (Fatér Imre - Horváth Márton)/TM
Fotó:
parlagisas.hu
2016. január 4.

Webkamerás közvetítés segítségével leshetsz be egy mozgalmas etetőhely életébe, ahol az egerészölyvek és a parlagi, illetve a rétisasok mellett szarkák, dolmányos varjak és hollók teszik rendszeresen tiszteletüket.

Az élő közvetítést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek (MME), a Természetfilm.hu Egyesületnek és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnak köszönhetjük. A nyári költési időszakban egy parlagisas-fészek mindennapjait lehet nyomon követni, télen pedig az etetőhely kerül főszerepbe.


Az etetés az enyhe időjárási körülmények miatt még csak nemrég kezdődött el, de máris sok madárfaj odaszokott a helyszínre. Először a szarkák, a hollók és a dolmányos varjak jelentek meg, sokszor egyszerre több tucatnyian lepték el az etetőhelyet. Később az egerészölyvek is csatlakoztak, a megfigyelések szerint pedig néhány öreg parlagi sas is felbukkant már, ami meglehetősen ritka jelenségnek számít. Szerencsére fiatal és átszíneződő parlagi és rétisasok is rátaláltak a könnyű zsákmányt ígérő területre - ezek a madarak keresztül-kasul repülik a Kárpát-medencét táplálék után kutatva.


A rendszeres etetést az Európai Unió LIFE Programja által támogatott projekt keretében végzik. A cél, hogy minél nagyobb számban elérjék a környéken kóborló ragadozó madarakat. Így könnyebb a veszélyforrások (pl. áramütés, járművekkel való ütközés, illetve mérgezés, lelövés) szerencsés elkerülése, és jó alkalom nyílik a szakembereknek arra, hogy megfigyeljék a madarak viselkedését, ami egyébként a laikusok számára is sok érdekességgel kecsegtet.

 

 

Ha még többet szeretnél tudni a sasvédelemről
Szeretnéd, hogy unokáid is lássák, amint a parlagi sas méltóságteljesen szeli az eget a fejük fölött? E madárfaj világszerte veszélyeztetett, hazánkban pedig fokozottan védett. Európai uniós állományának kétharmada Magyarországon fészkel, ezért is fontos, hogy tisztában legyünk a megmentésükre tett erőfeszítésekkel. Kollégánk a HELICON Parlagisas-védelmi LIFE+ Program vezetőjével, Horváth Mártonnal beszélgetett a tavasszal megnyílt Sasközpontban az eddig elért eredményekről és a terveikről.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Sasmenedék a Kárpát-medencében

Hamarosan sasolhatsz és vidrázhatsz is a Hortobágyon

Ahol a spanyol és magyar szalakóták találkoznak

Afrika helyett inkább Zalában telelnek a gólyák

 

 

Cikkajánló