Magasra gyorsan – a Kócs-havas csúcstúrája

A Kócs-havas erdős piramisként tornyosul a Liptói-medence fölött. Csúcsa körpanorámával és az Északnyugati-Kárpátok összes magashegységének látványával szolgál, oldalát őserdei hangulatú fenyves fedi – ezért a rövid és egyszerű csúcshódítás elejétől a végéig nagy élmény.

Szöveg és fotó:
Dömsödi Áron
2023. július 20.

A Kócs-havas erdős piramisként tornyosul a Liptói-medence fölött. Csúcsa körpanorámával és az Északnyugati-Kárpátok összes magashegységének látványával szolgál, oldalát őserdei hangulatú fenyves fedi – ezért a rövid és egyszerű csúcshódítás elejétől a végéig nagy élmény.

Bár a helyiek körében népszerű célpont, a közeli Tátrákba és Fátrákba tartó magyar túrázók számára általában csak pillantásnyi élmény a szélvédő mögül a Kócs-havas (Veľký Choč) monumentális tömbje. Pedig alacsony környezete miatt nem lehet nem észrevenni, és mivel könnyen elérhető helyen, Rózsahegy (Ružomberok) mellett található, ideális célpont akár egy hazaút vagy kiutazás közben is – hiszen a csúcs (jó kondiban) mindössze fél nap alatt becserkészhető.

A Liptói-havasok (avagy a Nyugati-Tátra) folytatásában hullámzó Kócs-hegység (Chočské vrchy) egyetlen magashegységi kiemelkedése a névadó „havas”, amely

minden irányból nézve hirtelen, „körítés nélkül” szökik fel 1608 m-es magasságig.

A főcsúcsot látványos „sziklakerítés”, szabálytalan körív mentén díszelgő ormok gyűrűje választja el a szomszédos platóktól, ennek ellenére a fölfelé vezető út technikai nehézségeket nem, csak komolyabb szintkülönbséget tartalmaz.

A Kócs-havasra két irányból szokás felkapaszkodni: a Természetjárón ugyan mindkettő leírása megtalálható, közülük inkább a nyugatit ajánljuk. Ezen az oldalon ugyanis hatalmas rezervátum védelmezi az erdőt, ami azt jelenti, hogy a dús, ízig-vérig kárpáti hangulatú fenyvesben huzamosabb ideje nem folyik erdőgazdálkodás, ezért a zavartalan rengeteg természetes megjelenésű. A csúcs pedig egy „zsebkendőnyi" magashegyi terep sziklákkal és törpefenyvessel, de szinte csak pontszerű kiterjedésben, ezért a túrát inkább az alacsonyabb térszín hangulata határozza meg.

Útvonal három felvonásban

A Valaská Dubovából (Oláhdubováról) indított kapaszkodásnak a rövid táv és a jelentős szintkülönbség okán kellemes íve van: eleinte a mészkőbércek alatti, öreg fenyves kék jelzésű ösvényén tartunk fölfelé, ami már éppen kezdene monotonná válni, amikor a Stredná Poľana tisztása kinyitja a tájat. A nagyszerű fekvésű alhavasi réten áll a Hotel Choč: neve ellenére ez csupán a régi pásztorkodás hagyatéka, egy puritán kialakítású, de ideális elhelyezkedésű fakunyhó. Előle rálátunk a csúcsra, beltere pedig félnomád éjszakázási lehetőséget kínál.

A hátralévő szakasz maga a csúcshódítás, és szerencsére nem kell oda-vissza megtennünk: a csúcsra a zöld jelzés kalauzol fel, lefelé pedig a téli úton ereszkedhetünk. Útközben fel-felszakadozik és egyre alacsonyodik az eddig zárt fenyves, mígnem közvetlenül a Kócs-havas alatt már átadja helyét a törpefenyvesnek. Ezért már a csúcspont előtt feltárul a nyugati és déli irány panorámája: a Fátra-vidék hegyekben dúskáló, erdős látványa eltart egészen a horizontig.

A csúcsot két oldalról markáns sziklaletörések keretezik, e szédítő meredélyekről pedig a szomszédos alacsony fennsíkokat, körös-körül a Kárpátok vonulatait láthatjuk. Az egyes hegységek és csúcsok azonosításában feliratozott fémtárcsa segít, amire a szaporán hullámzó bércek tengerében szükség is van, annál is inkább, mert

az Északnyugati-Kárpátok összes magashegysége látszik.

Északon a Beszkidekhez tartozó Babia Hora, keleten a Liptói-havasok, a Magas-Tátra szélső bástyájaként kibukkanó Kriván, délen az Alacsony-Tátra, szomszédjában a Nagy-Fátra, nyugatra fordulva pedig a Kis-Fátra feltűnő gerincíve.

Lefelé, visszaindulva érdemes a piros jelzést választani a Stredná Poľana-ig, két okból is: így odáig nem kell ismételnünk a fölfelé legyalogolt szakaszt, és az sem mellékes szempont, hogy az út többnyire panorámás, hangulatos réteken át kerülgeti a fenyőcsoportokat. Persze a tisztástól már nem tudunk variálni, a fenyvesben egy út vezet vissza a kiindulópontra, Valaská Dubovára (Oláhdubova). Ahol amúgy lezárásként javasolt ellátogatni a panzióként működő, ételt-italt kínáló Jánošíkova krčma-ba, ami nevében és kialakításának tematikájában annak állít emléket, hogy a szájhagyomány szerint itt fogták el Juraj Jánošíkot, a szlovák rablóvezért.

Tudnivalók és lehetőségek

A túra a meredek és szüntelen kapaszkodás miatt fárasztó, ellenben rövid és látványos, mindig van mi elvonja a figyelmet a fáradalmakról. A Kócs-havas központi helyen, főutak kereszteződéséhez közel fekszik, ezért könnyű megközelíteni Magyarországról és Szlovákia más túraterepei felől is. A faluban több parkolót is kialakítottak, a focipálya mellettiben (Parkovisko pre návštevníkov) érdemes hagyni a kocsit. (Ez fizetős, de 2022-ben itt se kártyával, se készpénzzel nem lehetett fizetni, csak SMS-ben vagy applikációban.) Ahogy említettük, a Természetjárón a csúcsot keleti irányból ostromló túra, de egy átmenő útvonal is megtalálható – utóbbit persze azoknak ajánljuk, akik nem akarnak ismételni, és bevállalják a tömegközlekedést. Ez Rózsahegy (Ružomberok) közelsége miatt sűrű és jól szervezett, Valaská Dubovából és a túloldali faluból, Lúčky-ból (Lucski) is gyakran járnak buszok a közeli városokba.

A Kócs meglátogatása félnapos program, de a környéken bőven találni még kiváló túraterepeket. A Kócs-hegység keleti végein két, teljesen eltérő kiépítésű szurdokot vagy esetleg a Liptói várat érdemes megnézni. De Lúčky fürdőkomplexuma és a szomszédos falu ingyen látogatható, természetes termálforrása is programot kínál. Nincs messze az alacsony-tátrai Deményfalvi-völgy és a síparkján keresztül elérhető Chopok és Gyömbér csúcs sem, ahogy a hegység északi oldala is izgalmas, félreeső túrák helyszíne. Észak felé autóval könnyen elérhető a Liptói-havasok legszebb része, a Rohácsi-völgy vagy éppen Árva festői fekvésű vára. Az ezerarcú Kis-Fátra szinte a szomszédban van, itt szurdokok, láncos utakon elérhető csúcsok, könnyű gyephavasi túrák és komoly gerinctúrák közül lehet válogatni. Budapest irányába a Nagy-Fátra keleti oldala alatt utazhatunk, ami szintén pazar útvonalakat tartogat.

A Természetjáró szlovákiai túrái között ezen a tematikus oldalon és a Természetjáró appban (az Úti célok menüpont alatt) lehet válogatni.

Cikkajánló