Magyar gyűrűzésű szalakótát lőttek le Szaúd-Arábiában

Pápaszemes bülbülnek nézték a magyar jeladós szalakótát Szaúd-Arábiában, és lelőtték.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. május 6.

Pápaszemes bülbülnek nézték a magyar jeladós szalakótát Szaúd-Arábiában, és lelőtték.

Április végén arab nyelvű videóüzenet érkezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szalakótavédelmi LIFE programjának Facebook-oldalára, amelyen lelőtt szalakótákat, köztük egy jól leolvasható magyar gyűrűvel és jeladóval felszerelt példány tetemét pakolják ki egy papírdobozból – írja közleményében az MME.

Az MME arab anyanyelvű önkéntese lefordította a felvétel szövegét, és kiderült, hogy a vadász a Közel-Keleten gyakori pápaszemes bülbülnek gondolta a szalakótát (noha a két faj gyakorlatilag összetéveszthetetlen), így tévedésből lőtte le.

A jeladós madárról készült videó az internetnek köszönhetően bejárta a világot, így a szaúdi hatóságokhoz is eljutott, akik abban segítik az MME munkatársait, hogy az adó Szaúd-Arábiából postai úton Magyarországra kerülhessen, hogy újabb madárra felszerelve tovább szolgálhassa a faj védelmét.

A lelőtt szalakóta hátán lévő jeladó speciális, rövid hatótávolságú UHF-adó, mely nem alkalmas távolsági adatok közlésére. Ez az adótípus 200 méter sugarú körön belül képes rádióhullámokkal kommunikálni a vevőegységgel, ezért a költőterületen mozgó madarak vizsgálatára alkalmas. A tavasszal hazatérő jeladós madarakat terepjáróval megközelítő kutatóknál lévő vevőegység „ébreszti” fel, és így tölthetik le a mérési időszakokban gyűjtött adatokat.

Veszélyben a szalakóták

A szalakóták hurokvonulók, az afrikai kontinens dél-délnyugati részén telelnek, de március-április visszafelé vezető útjuk során a kelet-afrikai útvonalat használják. Az Arab-félszigeten repülnek át az európai költőhelyeik felé, érintve Szaúd-Arábiát, Irakot, Szíriát és Libanont. Az MME közleményéből az is kiderült, hogy az esetek kis részében értesülnek csak arról, ha elpusztul egy madár. Az egyesület Madárgyűrűzési Központjának adatbázisában azonban még így is több, feltételezhetően lelőtt vagy befogott szalakóta szerepel a térségből.

A problémában leginkább Egyiptom, Szaúd-Arábia és Líbia érintett, de a Magyarországon költő szalakótapopulációt máshol is fenyegeti a vonulási útvonalakon előforduló vadászat. A Földközi-tenger medencéjét érintő dél-európai, észak-afrikai és közel-keleti vadászat a becslések szerint 13–37 millió madár pusztulását okozza minden évben. Az MME szalakótavédelmi programja ide kattintva elérhető.

Forrás: MME

Cikkajánló