Magyarországi Versailles - A fertődi Esterházy-kastély

Ha méretek és a fényűzés alapján kellene rangsorolni a hazai kastélyokat, a fertődi épület biztosan bekerülne a top 5-be. Esterházy Miklós nem spórolt a pompával, erről a saját szemünkkel győződhettünk meg.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Batár Zsolt
Gulyás Attila
2018. május 6.

Ha méretek és a fényűzés alapján kellene rangsorolni a hazai kastélyokat, a fertődi épület biztosan bekerülne a top 5-be. Esterházy Miklós nem spórolt a pompával, erről a saját szemünkkel győződhettünk meg.

Az osztrák határ mellett, Fertődön áll hazánk egyik legnagyobb és legpompásabb kastélya. Esterházy „Fényes” Miklós, aki a legtöbbet bővíttette és csinosíttatta az épületet, nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy megidézze Versailles kastélyának miliőjét.

 

 

A 126 szobás, pazar kastélyban és környékén minden megvolt, amire a herceg csak vágyott: franciapark, operaház, marionettszínház is szórakoztatták őt és a vendégeket. A kastély elődje 1720-ban épült, egy évvel ezután örökölte meg Esterházy Miklós, és nagyjából 40 évvel később kezdte el kibővíteni. Ekkor nyerte el a mostani méreteit, és ha körbenézünk, rájövünk, hogy a herceg rászolgált a nevében szereplő „fényes” jelzőre.

 


A tárlatvezetés során több anekdotát is meghallgathatunk a kastély fénykorából, többek között Joseph Haydn Búcsúszimfóniájáról, amely az itteni díszteremben hangzott el először, 1772 őszén. Úgy mondják, a zenészek már borzasztóan hazakívánkoztak szabadságra, de a herceg mindig maga mellett szerette volna tudni őket. Ezért Haydnt kérték meg, hogy segítsen rajtuk, és együtt próbálják a zene nyelvén meggyőzni Esterházy Miklóst. Így született meg a híres szimfónia, amelyet elő is adtak, hatásos zárójelenetként pedig a zenészek egyenként elfújták a gyertyáikat, lerakták a hangszereiket, majd kivonultak a teremből. A hercegnek volt humora, vette a lapot, és hazaengedte az alkalmazottakat.

 


Ha még több érdekességet szeretnél megtudni a pompás kastélyról, lapozd fel a májusi Turista Magazin história rovatát!

 

A MÁJUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED. RÁADÁSUL A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN EGY-EGY SZÁLLÁSHELYKALAUZT KAPNAK AJÁNDÉKBA A LEGHŰSÉGESEBB OLVASÓINK.

Cikkajánló