Málta vadregényes tájain

A Földközi-tenger közepén elhelyezkedő Málta elsősorban nyaralóhelyként vonult be a köztudatba, pedig szuper túraútvonalakkal és gyönyörű természeti látnivalókkal várja az aktív kikapcsolódás szerelmeseit.

Szerző:
2021. május 13.

A Földközi-tenger közepén elhelyezkedő Málta elsősorban nyaralóhelyként vonult be a köztudatba, pedig szuper túraútvonalakkal és gyönyörű természeti látnivalókkal várja az aktív kikapcsolódás szerelmeseit.

A máltai szigetvilág három szigetből áll: Málta, Gozo és Comino. Málta a legnagyobb sziget, és egyben a kulturális, kereskedelmi és államigazgatási központ. Gozo a második legnagyobb sziget, sokkal vidékiesebb, míg Comino jórészt lakatlan.

A városokon kívüli gazdag természetet és látványos tájakat gyalog vagy kerékpáron is fel lehet térképezni. A távolságok viszonylag kicsik, ezért akár délutáni sétákat is lehet tenni a völgyeken keresztül vagy a vadregényes partmenti tájakon, ahol a természet összeolvad a környéken szétszórtan elhelyezkedő elbűvölő történelmi és kulturális nevezetességekkel. Nagyobb túrákra is van lehetőség, amelyek közül a legélvezetesebb talán a Gozo partja mentén haladó négynapos túra a déli part tenger menti szikláitól az északi part meredélyein és öblein át. Ide kattintva érhetőek el konkrét túraútvonal-javaslatok.

Sziklamászók előnyben

A szigetek tele vannak meredek partszakaszokkal, amelyek egyre népszerűbbek a sziklamászók körében. Sportmászási útvonalak tucatjai érhetőek el a szigeteken, és még ennél is több hagyományos mászási útvonalból lehet válogatni. Másik csábító lehetőség a deep-water soloing és a bouldering; csak Gozón, ahol a környezet a legváltozatosabb, több mint 200 deep-water soloing útvonalat alakítottak ki.

A kalandosabb kihívásokat kedvelők egyre többen keresik fel a Málta sziklás partszakaszainál kialakított zipline pályákat. Egyedülálló élmény két szikla között a tenger felett száguldani. Aprócska méretének, változatos domborzatának és egész évben kellemes klímájának köszönhetően Málta kiváló helyszíne a szabadtéri futó, úszó, triatlon és vitorlás versenyeknek is.

Fedezd fel Máltát túrázva a „Nagy Fal” mentén

A Victoria Lines egy máltai erődített védelmi fal, amely 12 km hosszú szakaszon húzódik a nyugati Madliena / Bahar ic-Caghaq és keleti Kuncizzjoni / Fomm ir-Rih között. A védelmi vonal alapját a Great Fault, egy nagy törésvonal, egy természetes földrajzi akadály alkotja, amely Málta teljes szélességén át húzódik Mdina-tól északra, és gyakorlatilag két részre osztja a szigetet.

Már az őskorban is védelmi célokat szolgált, ám a lovagok 1722-ben voltak az elsők, akik rendszeresen katonai célokra használták a földrajzi képződmény természetes védelmi tulajdonságait, kiegészítve azt több ponton is, állandó, kőből készült sáncokkal, hogy a szigetlakók ellen tudjanak állni a sziget északi része felől támadó ellenségeknek.

A nagy törésvonalat végül a 19. század második felében, a szigetet akkor birtokló britek militarizálták. Az építmény akkori neve North West Wall, azaz észak-nyugati fal volt. A fal építését 1879-ben fejezték be. Viktória királynő abban az évben ünnepelte gyémánt jubileumát, így a falat ennek emlékére Viktoria Lines-nak, azaz Viktória vonalnak nevezték át, és ezt a nevet viseli mind a mai napig.

Manapság már nem szolgál katonai célokat a Victoria Lines, inkább a túrázók népszerű úticélja. Bizonyos szakaszai szinte alig láthatók, vannak részek, ahol privát kerteken, farmokon keresztül lehet csak megközelíteni a maradványokat, de vannak jól és könnyen besétálható szakaszai is. Egy azonban biztos, aki testközelből szeretné megismerni Málta igazi természeti szépségeit, az egy 6-7 órás kalandos túra alatt megcsodálhatja Málta vadregényes tájait, és pazar kilátásban lesz része.

A helyiek nyolc szakaszra osztják a teljes vonalat, mindegyik egy kicsit más. A nyugati szakaszok békések, csendesek, távol a civilizáció zajától, kelet felé haladva egyre több autóval, településsel találkozunk, majd és az élet is sokkal mozgalmasabb, zajosabb lesz.

A túrát mind keletről nyugat felé, mind nyugatról kelet felé haladva végigjárhatjuk, de a gyakorlott helyi vezetők a nyugati kezdést és keleti befejezést javasolják, mert a keleti szakasz már egészen közel esik St. Julian’s-hez, ahol szállodák, éttermek és buszpályaudvar is található, így a túra után könnyebb hazajutni.

További információ és részletes nyomvonal a túráról ide kattintva érhető el.

(X)

Cikkajánló