Már bőgnek a gemenci szarvasok

Izgalmas programot ajánlunk a Gemenc Zrt. jóvoltából: kisvasutazás Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében szarvasbőgés idején.

Szerző:
TM
Fotó:
Almási István / Gemenc Zrt.
2020. augusztus 24.

Izgalmas programot ajánlunk a Gemenc Zrt. jóvoltából: kisvasutazás Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében szarvasbőgés idején.

Már most lehet hallani esténként a gímszarvasbikák koncertjét, ezért a Gemenc Zrt. túrákat indít augusztus 28. és szeptember 12. között. A kirándulók olyan helyeket keresnek fel erdei vasúttal, ahol nagy valószínűséggel lehet hallani a szarvasbőgést, amiről túravezetők fognak mesélni.

A túrák Pörbölyről, az ökoturisztikai központból indulnak 17.30-kor. Az első programpont egy hullajtottagancs- és bőgőkürtbemutató, itt arról mesélnek az erdészet munkatársai, hogy mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsból, hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, és hogy hogyan élnek a gímszarvasok. Az előadás után levetítik Mosonyi Szabolcs A gemenci szarvasok című természetfilmjét. Ezután 18.30-kor indul a kisvasút a gemenci erdőbe szarvasbőgést hallgatni, a visszaérkezés pedig 20.30 körül lesz. Vacsorát is lehet kérni, ebben az esetben a program 16.30-kor kezdődik.

Gyerekeknek nem ajánlják a túrákat, mert azok több órásak és közben érdemes csendben figyelni. Külön a gyerekek számára is szervez programot az erdőgazdaság szeptember 12-én az az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a kisebbeket.

Az erdészet azt kéri, aki szeretne részt venni a túrákon, előre jelentkezzen be. Időpontok: augusztus 28., augusztus 29., szeptember 4., szeptember 5., szeptember 11., szeptember 12.

Forrás: Gemenc Zrt.

Cikkajánló