Már jobban van a zsákban talált bagolycsalád

Múlt héten került a mályi madármentőkhöz az az erdei fülesbagoly, aminek brutális módon eltörték mindkét szárnyát, és a fiókáival együtt egy zsákba dobták. Azóta megműtötték, a kismadarak pedig szépen esznek.

Szerző:
TM
Fotó:
Madármentő Állomás Mályi - Bird Rescue
2020. május 11.

Múlt héten került a mályi madármentőkhöz az az erdei fülesbagoly, aminek brutális módon eltörték mindkét szárnyát, és a fiókáival együtt egy zsákba dobták. Azóta megműtötték, a kismadarak pedig szépen esznek.

Rengetegen érdeklődtek a Megyaszón, zsákban talált bagolycsalád felől, így a Mályi Madármentő Állomás sokat posztolt a madarakról a megmenekítésük óta. A bagolymamát május 7-én Hortobágyi Madárkóházban műtötték meg, a beavatkozás előtt és után is készült egy-egy videó, amiből kiderül, hogy sajnos a madár egyik szárnycsontja nagyon rossz állapotban van, és sajnos csak reménykedni lehet, hogy összeforr-e rendesen. Sajnos nem biztos, hogy tud majd még valaha repülni. A bagoly egyébként jól viselte a megpróbáltatásokat ahhoz képest, hogy egy hosszabb műtétről volt szó.

Lehoczky Krisztián még aznap este bejelentkezett élőben, és elmondta, hogy annyi üzenetet kapnak, amire képtelenek válaszolni, ezért még egyszer adott egy kis helyzetjelentést: a nagy bagoly még instabil volt akkor, nehezen állt meg, és a törött szárnyakkal megtámasztani sem tudta magát, a kicsik viszont jól voltak. Elválasztották őket az anyjuktól, mert nem akarták azzal stresszelni a bagolymamát, hogy még a fiókákról is gondoskodnia kell. Többen felajánlottak nyomravezetői díjat, ami így több százezer forintra duzzadt. (Krisztián a videóban elmondja, hogy még nem számolta össze pontosan, mekkorára rúg az összeg. Annyi biztos, hogy több mint 200 ezer forint, ez volt ugyanis a legelső szám.)

A nagy bagoly másnapra kicsit jobb állapotba került, már meg tudott maradni egyenesen, így a dobozból kiköltöztették a röpdébe. A kisbaglyok szépen ettek, az egyiknek a nyakán van egy seb, ami megfelelően gyógyul.

Az utolsó helyzetjelentés május 9-én, szombaton került ki a mályi madármentők Facebook-oldalára. Az anyamadár már megtalálta a helyét, enni viszont nem igazán akar önállóan. Sajnos „törött szárnnyal minden nehezebb”, ahogy Krisztián mondja, így valószínűleg az egeret is bonyolultabb széttépnie és megennie.

Az alábbi videóban nemcsak a bagolycsaládot láthatod, de a madármentő állomás többi lakójára is vethetsz egy pillantást:

Forrás: Mályi Madármentők Facebook


Cikkajánló