Programok

Már nagyon várjuk a tavaszt - hétvégi programajánló

Február utolsó hétvégéjén ismét a tél uralkodik majd mínuszokkal. Ez azonban még nem ok a szobai begubózásra. Ezekért a programokért megéri mozgósítani az energiáinkat. 

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
www.dunaipoly.hu
Ritter Antal
anp.hu
wikipedia
2018. február 20.

Február utolsó hétvégéjén ismét a tél uralkodik majd mínuszokkal. Ez azonban még nem ok a szobai begubózásra. Ezekért a programokért megéri mozgósítani az energiáinkat. 

Cuha-völgyi kirándulás, a Márianosztrai-medence körüli csúcsok, egy jó sasnap a Hortobágyon, a havas Esztramos és Budai-hegyek, a hideg dacára is mind izgalmasnak ígérkeznek.

 

1. Mozdulj a sínekért!

 

 

Gyalogos túra a Cuha-völgyben kanyargó Bakonyvasút megmaradásáért. Mindkét táv (25, 13 km) az eplényi vasútállomástól a zirci állomásig vezet. A hosszabbik útvonala felvezet az Ámos-hegy kilátójához, utána a Malom-völgyön át Olaszfalu-Alsóperéig visz, majd a Csengő-hegy kilátójának aljától a Kis-Csiga-hegyen keresztül (Veimpusztát és Nagyesztergárt érintve) érkezik meg Zircre.

 

Mikor?
2018. február 24. 7.00 - 18.00
Hol?
Bakony, Eplény
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. Nosztra

 

 

Látványos téli teljesítménytúra a Márianosztrai-medence körüli csúcsokra. A 30 és 20 km-es résztávokat a jelentős szintemelkedés és a változatos, helyenként nehéz terepviszonyok miatt - amelyekre a téli körülmények még rátesznek egy lapáttal - inkább gyakorlott, megfelelő fizikai felkészültségű túrázóknak ajánljuk. A legrövidebb, 10 km-es távot kevésbé edzettek és hobbitúrázók is bevállalhatják. Nem fognak csalódni.

 

Mikor?
2018. február 24. 7.00 - 16.00
Hol?
Börzsöny, Márianosztra
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Sasnap a Hortobágyon

 

 

A Hortobágyi Sasnap alkalmával változatos programok várják a madárbarátokat két programhelyszínen. A Hortobágyi Vadasparkban szakvezetés és téli égboltmustra a fókuszban, Kecskés-pusztán pedig saslessel kombinált gyalogtúra segít bepillantani a rétisasok világába.

 

Mikor?
2018. február 24. 9.00 - 18.00
Hol?
Hortobágyi Nemzeti Park, Kecskés-puszta
Bővebb infó ide kattintva.

 

4. Téli túra az Esztramoson

 

 

 

A túra Bódvarákóról indul, az egykori bányaúton halad fel 305 méter tengerszintfeletti magasságba. A bányaudvarról szép panoráma nyílik a Bódva-völgyre, Tornaszentandrás és Bódvaszilas településekre. a program folytatásaként kicsit „barlangolnak” a résztvevők a romjaiban is gyönyörű Földvári Aladár-barlangban. E különleges barlang csak a túra keretében tekinthető meg, egyébként nem látogatható!

 

Mikor?
2018. február 24. 10.00 - kb. 14.00
Hol?
Bódvarákó, Gyülekező: Esztramos Barlangpénztár
Bővebb infó ide kattintva.

 

5. Varsababatúra a Madárdal tanösvényen

 

 

 

Jégtörő Mátyás napján a résztvevők elkészítik a Madárdal tanösvény jelképmadarának, a barkóscinegének a fészkelőhelyét, a varsababát. Miközben a velencei-tavi tansövényen is tesznek egy kellemes 4 kilométeres sétát.

 

Mikor?
2018. február 24. 9.00 - 12.00
Hol?
Dinnyés, találkozóhely: Rózsa u. - Rákóczi u. sarok, a gólyafészeknél
Bővebb infó ide kattintva.

 

6. MOMO-túra a Budai-hegyekben

 

 

 

A Csillebércről induló körtúra a Budai-hegység látványos részein vezet végig. Egy 20 és egy 10 kilométeres táv közül választhatunk. Mindkettő - egy rövid városi szakasz kivételével - jelzett turistaútvonalon halad. A hosszabbik érinti a Sorrentót, a Mária-völgyet, az Odvas-hegyet, a Piktortégla-üregeket, a Frank-hegyet, az Ördög-ormot, a Széchenyi-hegyet és a Normafát is. A rövid táv remek családi kirándulásnak ígérkezik.

 

Mikor?
2018. február 25. 8.00 - 16.00
Hol?
Csillebérc, KFKI Sporttelep
Bővebb infó ide kattintva.

 

Cikkajánló