Hírek

Martilaputól sárgállik a vidék

Az aranysárga növény most virágzik többek között a Balaton-felvidéken is. A légzőszervi betegségek gyógynövényeként tartják számon.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. április 9.

Az aranysárga növény most virágzik többek között a Balaton-felvidéken is. A légzőszervi betegségek gyógynövényeként tartják számon.

Ez is a neve latinul: Tussilago, vagyis „köhögést elűző”. Az ókori görögök (állítólag Hippokratész is) pipába tömve javasolták asztmásoknak a füstölését. Ma inkább forrázatot készítenek belőle, mert csökkenti a köhögési ingert, segít a légúti gyulladásokon, megkönnyíti a köhögést. Alkalmazása azonban ellentmondásos, mert kis mennyiségben tartalmazza a rákkeltő pirrolizidin alkaloidot, így májkárosító hatású lehet. Azt mondják, kis mennyiségben egy hónapig lehet használni. Külsőleg is lehet alkalmazni például gyulladásokra, fekélyekre, duzzadásra, fejfájásra.

AdobeStock_13364742
Fotó: Adobe Stock

Egész Európában találkozhatunk ezzel az őszirózsafélével, emellett Ázsia mérsékelt éghajlatú területein, Észak-Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában is. Magyarországon nagyon elterjedt. Márciustól májusig virágzik. „A koratavasz aranysárga hírnöke a körömfűként vagy martilapuként ismert Tussilago farfara, amely töltésoldalak, kavicsgödrök és parlagok tömegesen virágzó üde színfoltja” – írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

A növény levelei csak később hajtanak ki, fehér szőr borítja őket. A termése barna, hosszú, ezüstszínű szálak vannak rajta.

Forrás: Wikipédia, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló
Miben segíthetünk?