Martilaputól sárgállik a vidék

Az aranysárga növény most virágzik többek között a Balaton-felvidéken is. A légzőszervi betegségek gyógynövényeként tartják számon.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. április 9.

Az aranysárga növény most virágzik többek között a Balaton-felvidéken is. A légzőszervi betegségek gyógynövényeként tartják számon.

Ez is a neve latinul: Tussilago, vagyis „köhögést elűző”. Az ókori görögök (állítólag Hippokratész is) pipába tömve javasolták asztmásoknak a füstölését. Ma inkább forrázatot készítenek belőle, mert csökkenti a köhögési ingert, segít a légúti gyulladásokon, megkönnyíti a köhögést. Alkalmazása azonban ellentmondásos, mert kis mennyiségben tartalmazza a rákkeltő pirrolizidin alkaloidot, így májkárosító hatású lehet. Azt mondják, kis mennyiségben egy hónapig lehet használni. Külsőleg is lehet alkalmazni például gyulladásokra, fekélyekre, duzzadásra, fejfájásra.

Egész Európában találkozhatunk ezzel az őszirózsafélével, emellett Ázsia mérsékelt éghajlatú területein, Észak-Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában is. Magyarországon nagyon elterjedt. Márciustól májusig virágzik. „A koratavasz aranysárga hírnöke a körömfűként vagy martilapuként ismert Tussilago farfara, amely töltésoldalak, kavicsgödrök és parlagok tömegesen virágzó üde színfoltja” – írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

A növény levelei csak később hajtanak ki, fehér szőr borítja őket. A termése barna, hosszú, ezüstszínű szálak vannak rajta.

Forrás: Wikipédia, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló