Mecsekvasút, a legek kisvasútja

Pécs kertvárosának és a Mecsek erdőinek találkozásánál a környék egyik különleges színfoltja rejtőzik. Hazánk legkisebb, jelenleg épp megújuló állatkertjének szomszédságában a legrövidebb erdei vasutat találjuk.

 

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2015. szeptember 17.

Pécs kertvárosának és a Mecsek erdőinek találkozásánál a környék egyik különleges színfoltja rejtőzik. Hazánk legkisebb, jelenleg épp megújuló állatkertjének szomszédságában a legrövidebb erdei vasutat találjuk.

 

Az ötvenes-hatvanas években rohamosan növekvő Pécs városának lakói a Mecsek lankáinak felfedezése melett hasonló, de könnyebben elérhető kikapcsolódási lehetőségre vágytak. Részben társadalmi munkára alapozva 1960-ra elkezdődött a Misina-tető parkerdejének berendezése. A dömörkapui vidámpark, az állatkert és a kettő összekötésére szolgáló úttörővasút két év alatt készült el, és rövid időn belül a városlakók kedvelt kikapcsolódási formájává vált a vonatozás.

 

 

A pécsi kisvasút vonala mindössze ötszáz méteres hosszával a legrövidebb az országban, teljes járműállománya pedig csupán egy mozdonyból és három kocsiból áll. Az ötven lóerős Csepel dízelmotorral hajtott C50 sorozatú mozdony az egykori gazdasági vasutak leggyakoribb vontatójárműve volt, az itteni mozdony is a dombóvári gazdasági vasút egyik megszűnt szárnyvonaláról érkezett. Az egyedi, kisméretű személykocsikat a budapesti Gyermekvasút műhelyében gyártották. A napi forgalomban a jáműállomány 100%-a részt vesz, ami igazán példás rendelkezésre állási arányt jelent.

 

  

A végállomás a környék turistaútjainak egyik legfőbb csomópontjánál, Dömörkapun található, ahova a belváros felől a 34-es busz érkezik, a Misina-tetőre tartó 35-ös pedig megközelíti az Állatkert megállónál. A kisvasút menetrendje helyett itt nyitva tartási időt találunk: télen vasárnaponként, de a nyári csúcsszenonban akár minden nap 10 órától, évszaktól függően 16-18 óráig indulnak a vonatok, akkor, amikor az utasok igénylik. A pontos üzemidőről a vasút oldala ad tájékoztatást.

 

 

A pálya rövidsége ellenére változatos, kanyarokkal teli, és végig erdőben halad. A dömörkapui vidámpark sajnos 2011-ben bezárt, de érdemes felkeresni a közeli hegyoldal tetején álló Flóra-pihenő 130 éves kilátóját, amiről látványos panoráma nyílik Pécs keleti részére és a Mecsekre. A pálya másik végén lévő állatkert jelenleg felújítás alatt áll, novembertől azonban kis mérete ellenére megannyi különlegességgel várja majd a látogatókat: az új óriásakváriumba cápák és ráják költöznek, és természetesen visszakerülnek az oroszlánok, a kenguruk és a falabella minilovak is. 


A Dömörkaputól induló sárga sávon vagy az állatkerttől a sárga háromszög jelzésen fél órán belül elérhető a Misina-tető, amelynek kilátójáról, az 535 méteres csúcs fölött további 80 méter magasságból csodálható meg Pécs és környéke, és tiszta időben akár Horvátországig el lehet látni. Innen bő egy kilométerre egy kellemes, kevésbé emelkedő sétaút vezet a Közép-Mecsek legmagasabb csúcsa, a 611 méter magas Tubes felé, újabb két kilométerre pedig a Dél-dunántúli Kéktúra Büdös-kúti kulcsosház és Fehér-kúti turistaház közti szakasza is elérhető.


 

Még több kisvasutas cikket és programokat ide kattintva találsz!

Cikkajánló