Még 266 kormoránt fognak lelőni

A nagy kárókatonák a halak pusztításával évente országosan százmilliós károkat okoznak. A Tiszán most 300 példány kilövésére adtak engedélyt.

Szerző:
MTI
Fotó:
123rf.hu
2017. február 16.

A nagy kárókatonák a halak pusztításával évente országosan százmilliós károkat okoznak. A Tiszán most 300 példány kilövésére adtak engedélyt.

Február végéig vadásznak a kormoránokra, más néven nagy kárókatonákra a Közép-Tisza mentén, a kiskörei erőműtől lefelé tartó Tisza-szakaszon. Eddig 34 kormoránt lőttek ki az idén, és 300 példány kilövésére kaptak engedélyt. A gyérítést a vadászati törvény előírásainak betartásával, a helyi vadásztársaság hozzájárulásával végzik.

 


Erre azért van szükség, mert a madarak fészkelőhelyük növényzetében és a halállományban nagy kárt okoznak. Ürülékük kipusztítja a fészkelőfáikat, ezen kívül ilyenkor csapatokba verődve, akár tíz méter mélyre lemerülve kutatnak a vermelőhelyeken csoportosuló halak után.

 


Egy-egy kormorán akár napi 3-4 kilogramm halat is elfogyaszt, de ennek többszörösén ejthet akár halálos sebeket. A Tiszán a becslések szerint több tízmilliós, országosan pedig százmilliókra rúgó veszteséget okozhatnak a kormoránok.

 


A vadászat kezdetén még napi 300-400 madár volt a területen, ma már napi 35-40-nél többet nem látni. A Tisza folyó Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán levő nyolc éjszakázó helyből négyet használtak a madarak az elmúlt időszakban, ez is jelzi, hogy a számuk csökkent. A gyérítési tevékenységet fokozatosan bővítik a Tisza teljes szakaszára.

 

 

Kormorán, a szárnyas halvadász
Húsz éve még a Kis-Balatonhoz kellett menni, ha az ember nagy kárókatonát akart látni; én legalábbis ott láttam először nagyobb tömegben. A látvány olyan volt, mint valami kevésbé szerencsés bolygón, ahol átvette a hatalmat egy tollas dinoszauruszfaj. A cikk folytatásához kattints ide!
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Kifigyelik a halőröket a balatoni kormoránok

Kormorán, a szárnyas halvadász

 

Cikkajánló