Még mindig veszélyes a Bükkben túrázni

Az áprilisi szélsőséges időjárás következményei még most is tetten érhetőek a Bükkben. Valóban sokkoló látvány lehet helyenként az egymásra borult fák tömege, főleg akkor, ha az váratlan akadályt jelent a továbbjutásban. A következő helyszínekre nem érdemes menni.

Szerző:
BNPI - Ökoturisztikai és Kommunikációs Osztály
Fotó:
Lánczi Péter
2017. augusztus 1.

Az áprilisi szélsőséges időjárás következményei még most is tetten érhetőek a Bükkben. Valóban sokkoló látvány lehet helyenként az egymásra borult fák tömege, főleg akkor, ha az váratlan akadályt jelent a továbbjutásban. A következő helyszínekre nem érdemes menni.

Május eleje óta azért sokat javult a helyzet, ám még mindig vannak nehezen, vagy egyáltalán nem járható szakaszok. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a kezelésében álló természetismereti tanösvények állapotát nyomon követi, a szükséges javításokat, karbantartási munkákat folyamatosan elvégzi - írják a honlapjukon.

 


A fakidőlésekkel érintett tanösvényeken azonnal megkezdték a kárelhárítást, a szilvásváradi a Millenniumi tanösvényt már megtisztították, de a Tamás-kúti tanösvény Imó-kő leágazása még nem látogatható, és egyelőre nem javasolják a Rejtek-Répáshuta tanösvény Rejtek-Gyertyán-völgy szakaszának a látogatását sem.


A Heves Megyei Természetbarát Szövetség honlapján az alábbi közlemény olvasható:
„A Bükkben és a Mátrában jelentős károkat okozott a szokatlan időjárás a turistaút-hálózatban. Ennek a következményeként az erdészet a hegységek jelentős részét lezárta, és megtiltotta a turistautak használatát. Felhívjuk a figyelmet, hogy a két hegységben csak előzetes információgyűjtést követően, és csak az engedélyezett utakon szervezzenek túrákat!”


Az Északerdő Zrt. a honlapján elsősorban a Bükk Miskolchoz közeli, alacsonyabban fekvő területein javasolja a kirándulást, a felsőbb részeken továbbra is fennáll a veszélyhelyzet. Megközelítőleg 500 méteres magasságtól felfelé kidőlt, megroskadt fák nehezítik a gyalogos közlekedést, és továbbra is borulhatnak ki törzsek, vagy szakadhatnak le ágak a meggyengült, esetenként a hó alatt megtört fákról.

 


Az Egererdő Zrt. Facebook-oldalán található friss tájékoztatás szerint kezelésében lévő a turistautak egy kivételével járhatóak, és megkezdődött a Szalajka-vögyben az Istállós-kői-barlanghoz vezető sétaút megtisztítása is a kidőlt fáktól. Egyelőre, amíg a munkák tartanak, a területet zárva tartja a látogatók elől az erdészet, az érintett részeket piros szalaggal határolták körbe.


Általánosságban elmondható, hogy a Bükk-fennsík turistaútjai járhatók, illetve azok a turistaútszakaszok is, amelyek erdészeti szállító, közelítő úton vezetnek, így már használhatók a jelölt erdei kerékpárutak is.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kész akadálypálya a bükki kék

Több tízmillió forint a kár a Mátrában

 

Cikkajánló