Még öt romantikus várrom a hosszú hétvégére

Legutóbbi összeállításunkat folytatva újabb öt várromot mutatunk be, ahova bármikor érdemes el- vagy felsétálni, az élmény garantáltan emlékezetes lesz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTSZ (Kiemelt kép)
2023. május 25.

Legutóbbi összeállításunkat folytatva újabb öt várromot mutatunk be, ahova bármikor érdemes el- vagy felsétálni, az élmény garantáltan emlékezetes lesz.

Zádorvár

A Balaton-felvidék kevésbé ismert várromját azoknak ajánljuk, akik szeretik a tömegmentes, csöndes nézelődést a sok száz éves romok közt. A romok elől pazar kilátás nyílik Pécselyi-medencére, a Balatonra és a tóba benyúló Tihanyi-félszigetre. Zádorvár ráadásul kilóg a sok felrobbantott, leégett és harcokban elpusztult vár sorából - vesztét a rossz helyszínválasztás és egy feloldhatatlan telekvita okozta.

Szandavár

Ma már csak az 529 m magas hegy peremén lévő öregtorony egy falmaradványa és a vízgyűjtő kerek falai emlékeztetnek a korábban itt álló várra, de a történelmi emlékek és a csodás panoráma miatt kihagyhatatlan pontja a Cserhátnak. Tiszta időben különösen nagyszerű a kilátás: a Börzsönytől a Mátráig hullámzik a táj, de a Budai- és a Visegrádi-hegység jellegzetes csúcsai is könnyűszerrel azonosíthatók.

Szarvaskő vára (Döbrönte)

Ez a szarvaskői vár a Bakonyalján található, szemben az ismertebb névrokonával. Ma az egykori palota északi és nyugati falának maradványai, a rondella és a védfal kisebb szakaszai láthatóak a Döbrönte feletti dombon. A hangulatos, szépen rendben tartott várrom mellől szép panoráma tárul elénk: körülöttünk a Bakonyalja kisebb-nagyobb kiemelkedései hullámoznak, ha pedig az alattunk fekvő településen túl a távolba nézünk, a Kisalföld síkjából kiemelkedő, jellegzetes formájú Somlót is beazonosíthatjuk.

Fehérkő vára

A Balaton déli partján, a romantikus somogyi dombok között is akadnak izgalmas látnivalók, pl. ez a 14. századi várrom. Az erdővel körülvett magaslaton álló várat mély árok öleli körbe, ezért biztonságos fa járdát építettek mellé, amelynek része egy kilátóterasz is. Innen a kőröshegyi völgyhídra jól rálátunk, és a tó csillogó pászmáján túl felsejlik a Tihanyi-félsziget is, tetején a bencés apátság jellegzetes tornyaival.

Márévár

A Mecsekben, Magyaregregy közelében egy 340 méter magas hegycsúcson fekszenek egy apró erősség, a Márévár maradványai. A rom a környéken élők kedvelt kirándulócélpontja. A tatárjárás előtt épült vár története érdekes módon még a 20. században is tartogatott egy kisebb „ostromot": 1956 késő őszén egy szovjet tank lőtt rá a falai között bujkáló szabadságharcosokra.

Cikkajánló