Még szebb lesz a dégi Festetics-kastély

Nagyszabású fejlesztési program keretében születik újjá a Festetics-kastély Dégen. 

Szerző:
mti
Fotó:
foresterkozpont.hu
2018. április 5.

Nagyszabású fejlesztési program keretében születik újjá a Festetics-kastély Dégen. 

A projekt keretében helyreállítják a kastély homlokzatát, a tetőfedést teljes egészében cserélik, továbbá felújítják a Hollandi-házat és környezetét. Az épület földszintjén tematikus kiállítások, a korabeli szalont idéző kávézó, valamint ajándékbolt és rendezvénytér kap helyet.

 

 

A kastélypark területén bemutatják a szivattyúházat, megújul a rózsakert, elkészül az antik forrás gépészeti rendszere, és újra csobog majd a víz az oroszlánfejes vízköpőből. Használhatóvá válik a hajdani teniszpálya is annak érdekében, hogy nosztalgia-sportversenyek, valamint csapatépítő tréningek helyszíne lehessen.

 

 

A földszinti kiállításon megelevenedik a Festetics család története, mindennapi élete, hobbijai, szórakozási, sportolási szokásai. A felső szinten különleges témájú kiállítást rendeznek be: hitelesen, történeti dokumentumok és levéltári kutatások alapján, 21. századi kiállítástervezési technika segítségével mutatják be a kastély építtetőjének, Festetics Antalnak a szabadkőművességhez való viszonyát, valamint az eszmei áramlat nemzetközi és hazai vonatkozásait.

 A Fejér megye déli részén található egykori főnemesi rezidencia hazánk egyik legszebb, 1815 és 1818 között felépített klasszicista kastélya. A rezidencia építtetője Festetics Antal, tervezője Pollack Mihály volt. A kastélyt és számos kerti építményét 27,4 hektár területű angolpark, valamint több kilométer hosszú tórendszer övezi, utóbbi egyik szigetén áll a festői szépségű Hollandi-ház. A kastély volt a fő helyszíne az utóbbi idők egyik legmagasabb nézettséget elért magyar filmje, a Kincsem forgatásának is. A kastélypark rekonstrukciója 2015-ben fejeződött be. A kastély felújítása a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében valósul meg.

 

 

Kapcsolódó cikk:

Megújult angolparkkal csalogat a dégi Festetics-kastély
 

Cikkajánló