Megalakult a tizenhatodik natúrparkunk

Március végén natúrparkká alakult az Őrjeg és szőlőhegyi térség. Ezzel 16-ra emelkedett a hazánkban működő natúrparkok száma.

Szerző:
TM
2020. április 2.

Március végén natúrparkká alakult az Őrjeg és szőlőhegyi térség. Ezzel 16-ra emelkedett a hazánkban működő natúrparkok száma.

Magyarország legújabb natúrparkja Hajós közelében helyezkedik el. Az öt Bács-Kiskun megyei településre kiterjedő térség március 31-től használhatja a natúrpark elnevezést. A fő cél a természeti és kulturális örökség megőrzése, hosszú távú fenntartása. Az ezzel kapcsolatos feladatokat a hajósi székhelyű Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület látja el a jövőben – írja weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Őrjegnek hagyományosan a Duna ártere és a Duna–Tisza közi homokhátság határán húzódó lápvidék déli részét nevezik. A Duna hajdani vízi világának utolsó hírmondója, a Vörös-mocsár már természetvédelmi oltalom alatt áll, természeti értékeit tanösvényen ismerhetik meg az odalátogatók. A térség egyetlen városi jogállású települése a pincefalujáról és a boráról híres Hajós.

A natúrparki kezdeményezéshez Császártöltés, Érsekhalma, Homokmégy és Öregcsertő csatlakozott.

Az országban működő natúrparkok (a Vértesi, az Írottkő, a Sokoró-Pannontáj, a Cserhát, a Szatmár-Beregi, a Hét Patak Gyöngye, a Gerecse, a Koppányvölgy, a Körösök Völgye, a Szigetköz, Felső-Bácska-Homokhát, Kapos-hegyháti Natúrpark, Zselici Ezüsthárs Natúrpark, Tápió Natúrpark, Pilisi Sziklák Natúrpark) száma ezzel tizenhatra emelkedett.

Forrás: knp.hu

Cikkajánló